Ma 2023. 5 29.
Magdolna, Magda, Ervin napja van.
Látogatók száma : 55319159    
Honlapkeszites

Világít az adventi koszorú elsõ gyertyája

Karácsonyi díszbe öltözött az Erzsébet tér. A fényszökõkút, a város karácsonyfájának fényei, a korcsolyapálya és az élõ Betlehem a térre csalogatta a járókelõket. Senkit sem zavaró permetezõ esõ kísérte az adventi gyertyagyújtást és az azt kísérõ karácsonyváró ünnepséget a zenepavilonnál, ahol Nagykanizsa önkormányzata harmadik éve kínál színes programokat hétköznapra és hétvégére a városlakóknak.

Az idei elsõ gyertyát Tóth Nándor alpolgármester gyújtotta meg a város adventi koszorúján. Az eseményen részt vett Cseresnyés Péter országgyûlési képviselõ.


Ünnepi beszédében Tóth Nándor felidézte advent történetét. Az adventi koszorúét a XIX. század közepétõl jegyzik, amikor egy lelkész a fenyõgallyakból készített koszorúra 24 gyertyát rakott fel, s minden nap meggyújtott közülük egyet, így amikor elérkezett a karácsony, gyakorlatilag mind a 24 gyertya égett. A hagyomány elterjedt az európai országokban, így Magyarországon is. A II. világháború után némi csorbát szenvedett advent ünneplése és tisztelete, viszont a 90-es éveket követõen ismét rendszeressé vált. Gyakorlatilag mára a legtöbb családban, munkahelyen, intézményben készítenek adventi koszorút. Advent kezdete Szent András napjára, vagy az ahhoz legközelebb esõ vasárnapra tehetõ. A következõ vasárnapokon is meggyújtunk egyet-egyet a gyertyák közül, így karácsonyra mind a négy világít.
Az ünnepi köszöntõ után Magyar Cintia karácsonyi dalokkal tette hangulatossá a várakozást.

B.E.

További képek a galériában.2014-12-01 10:36:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül