Ma 2023. 6 6.
Norbert, Norberta, Cintia napja van.
Látogatók száma : 55357330    
Honlapkeszites

Ligetvárosi forgatag a Családsegítõ és Gyermekjóléti Központtal

Ligetvárosi forgatag címmel, egész napos szórakozás várta a városrészben élõket a VOKE Kodály Zoltán Mûvelõdési Házba. A rendezvény a Ligetváros szociális célú rehabilitációja elnevezésû pályázat keretében, egy mini projekt részeként jöhetett létre.


A „forgatagot” – dr. Kaszás Gizella, a Nagykanizsai Családsegítõ és Gyermekjóléti Központ igazgatójának üdvözlõ szavait követõen –, Cseresnyés Péter országgyûlési képviselõ nyitotta meg. A pályázat jelentõségérõl szólva kiemelte, hogy a közösségi lét erõsítéséhez is hozzá tudják juttatni a Ligetvárosban élõ embereket. A mai nappal egy rendezvénysorozat veszi kezdetét, ahol alkalmanként találkozhatnak, beszélgethetnek egymással az itt élõ emberek, miközben a gyermekeik játszanak. Kifejezte abbéli reményét, hogy ez a különleges pályázati lehetõség, mely egyrészt építést, fejlesztést biztosít a kanizsaiaknak, egy erõsebb, jobb közösség kialakulását is elõsegíti majd a megújuló Ligetvárosban.
A városvezetés nevében Tóth Nándor alpolgármester, önkormányzati képviselõ köszöntötte a megjelenteket. Hangsúlyozta a Családsegítõ Központ azon szerepét is, hogy ezúttal nem a rászorultak keresték meg az intézményt, hanem õk jöttek a rászorultakhoz, hiszen egy Ligetvároshoz közeli mûvelõdési intézményben találkoztak. Megjegyezte, az ott élõ emberek életkörülményei jelentõsen megváltoznak a 24 lakás felújításával, de mindemellett a projekt részeként folytatódik a kerékpárút építése a vasúti sorompóig, valamint az uszoda felújítása.
A rendezvény létrejöttérõl Horváth István, a nagykanizsai városfejlesztési divízió vezetõje elmondta: a „Ligetváros szociális rehabilitációja” elnevezésû pályázat benyújtásához egy szociológia felmérést kellett készítenie az önkormányzatnak. A területen élõ lakosság körében végzett kutatás kimutatta, hogy a válaszadók a Ligetváros felzárkózását célzó fejlesztés egyik eredményének élnék meg a szabadidõ jobb és értelmesebb eltöltését segítõ programok, képzések szervezését. Ennek a kérésnek eleget téve egy ilyen program megnyitóján vehettek részt a jelenlévõk.
A divízióvezetõ kiemelte, a pályázat célja közé tartozik olyan nonprofit jelleggel mûködõ szervezetek bevonása a pályázati rendszerbe, akik kapcsolatban vannak a település lakosságával, és amelyek a standard pályázati eljárások keretében nem, vagy csak kevésbé hatékonyan lennének képesek támogatási forrásokhoz jutni. Olyan térítésmentes, a helyi közösség bevonását célzó kisebb közösségi programok, kulturális rendezvények, sportesemények megvalósítására, amelyek erõsítik a helyi társadalom kohézióját. A város-rehabilitációs program esetében további cél, hogy a helyi lakosság igényeinek megfelelõen, õket mobilizálva valósuljanak meg. Ennek érdekében kerülnek bevonásra a helyi civil és egyéb társadalmi szervezetek.
Antoine de Saint-Exupéry Kis herceg címû könyvébõl vett idézettel fejezte be gondolatait Horváth István divízióvezetõ. „Ha hajót akarsz építeni, ne hívj össze embereket, hogy tervezzenek, szervezzék meg a munkát, hozzanak szerszámokat, vágjanak fát, hanem keltsd fel bennük a vágyat a nagy, végtelen tenger iránt.”
A rendezvény már a délelõtt során bizonyította, hogy a programalap felhívással az önkormányzat felkeltette a vágyat a Családsegítõben annak érdekében, hogy pályázzon, és támogatások lehívásával továbbra is sikeresen mûködtessék szervezetüket, és még jobban szolgáltathassanak.
A köszöntõk után a jelenlévõk megismerkedhettek a Családsegítõ Központ tevékenységével, szolgáltatásaival és lehetõség nyílt tanácsadásra is. Dr. Kaszás Gizella elmondta az intézményük rendszerében regisztrált, a Ligetváros területén élõ családok, klienseik nagyrészt szociálisan hátrányos helyzetben élnek, számos, életvitelüket jellemzõ problémával. Mindemellett azon ligetvárosiak látókörébe is szeretnének bekerülni, akik még nem ismerik az intézményük tevékenységét, akiknek még nem volt kapcsolata velük.
A Program az Új Széchenyi Terv keretében, európai uniós támogatásból valósult meg, a „Ligetváros szociális célú rehabilitációja” címû – NYDOP-3.1.1/B2-13-k2-2013-0002 azonosítószámú város rehabilitációs projekt keretében elkülönített Programalapból 2014. 10. 29-én nyert 1.177.847 Ft összegû támogatás felhasználásával.

B.E.

További képek a galériában.2014-12-01 05:17:00


További hírek:


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül