Ma 2023. 3 26.
Emánuel, Emánuéla, Larissza napja van.
Látogatók száma : 54781033    
Honlapkeszites

A Balaton környékének karácsonyi hagyományairól nyílik kiállítás Keszthelyen

A mára szinte teljesen elfeledett karácsony környéki hagyományokat eleveníti fel a Balatoni Múzeum vasárnap nyíló kiállítása, amelyen egyebek mellett a bábtáncoltató betlehemek, a regölések vagy a három király-járás megmaradt tárgyi emlékei és fotói is láthatók.


A "Szép jelen, szép csillag..." - Karácsonyi ünnepkör a Balaton környékén címet viselõ idõszaki tárlat a több mint száz éves keszthelyi múzeum néprajzi gyûjteményének eddig rejtett anyagát tárja a látogatók elé - mondta el az MTI-nek pénteken a kiállítás kurátora. Gyanó Szilvia etnográfus-muzeológus felidézte, hogy az 1898-ban alapított múzeum egykori munkatársai a 19-20. század fordulóján még össze tudták gyûjteni azokat a tárgyakat, amelyek a már akkor is kihalófélben lévõ, azóta pedig szinte elfeledett népszokásokhoz, hagyományokhoz kapcsolódnak.
Kizárólag Zala déli részén és Somogy megye Balaton környéki településein például nemcsak hagyományos, hanem bábtáncoltató betlehemesek is járták a házakat. A három pásztor, a két angyal és a beköszöntõ ugyanis nem egy kisméretû betlehemet vitt magával, hanem olyan nagyobb paravánt és nyeles bábokat, amelyekkel el is játszották a mondókát. Ezek a bábjátékok pedig már nemcsak a bibliai figurákkal, hanem emberekkel, vidám szereplõkkel is kiegészültek. A leghíresebb és legrégebbi bábtáncoltató betlehemek Vörsrõl és Balatonszentgyörgyrõl származnak, ez utóbbi az 1880-as évekbõl maradt ránk.
Mint a kurátor hozzátette: a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósult kiállításon bemutatják az aprószenteki korbácsolás eszközeit is, vagyis azokat a fûzfavesszõbõl font félméteres virgácsokat, amelyekkel a lányokat "verték meg" gyógyító célzattal. A Dél-Zalában subárnak nevezett korbácsokat a 19-20. század fordulóján Keszthelyen még az utcán is használták, egymást püfölték vele a járókelõk.
Szerencsére megmaradt a január 6-án, vagyis vízkereszt idején szokásos három király-járás sajátos csillagainak három példánya is. Ezek szitából készültek, s egy rugóval hosszabbra nyújtható botra kerültek rá. Sajnos a 20. században már szinte teljesen elhalt ez a szokás is, mint ahogy a regölések hagyománya, amelyeknek láncos, csörgõ botjai ugyancsak megtekinthetõk a keszthelyi tárlaton.
Gyanó Szilvia elmondta: a kiállítást múzeumpedagógia órák és más programok is kísérik. A látogatók megtekinthetik például a bábtáncoltató betlehemesek bemutatóját, de a régi karácsonyokat megidézõ programok sorában kézmûves foglalkozásokon is részt vehetnek.

 

MTI - Kanizsa2014-11-28 11:06:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül