Ma 2023. 3 22.
Beáta, Izolda, Lea napja van.
Látogatók száma : 54766149    
Honlapkeszites

Vasárnap áldják meg a vörsi betlehemet

Advent elsõ vasárnapján Korzenszky Richárd OSB tihanyi perjel áldja meg és adja át a betlehemet a Somogy megyei, zarándokhellyé vált Vörsön, és nyitja meg a karácsonyi készületi idõszakot. A templomban elõadások kísérik az adventi vasárnapok ünnepi szentmiséit - számolt be Mód Miklós plébános az MTI-nek. 


Példa értékû összefogással elkészült a világ legnagyobb templomi betlehemének számító, ötven négyzetméteres bibliai életkép Vörsön, amely tavaly több mint 10 ezer embert vonzott a 480 lelkes somogyi kisfaluba. A bibliai életképet advent elsõ vasárnapjától február 2-ig lehet megtekinteni, naponta 9 és 17 óra között, ingyenesen.
A betlehem megépítését 26 évig irányító Futó Péter idén elhunyt, így az õ tiszteletére a tavalyihoz hasonlóra, igen részletgazdagra építették most is a betlehemet, ami a bibliai tájat a magyar kultúra jellegzetes elemeivel vegyítve jeleníti meg, természetes alapanyagok felhasználásával.
A Kis-Balaton szomszédságában fekvõ település római katolikus templomában elõször 1948-ban építették meg a Jézus születését bemutató betlehemet. Az elmúlt évtizedekben egyre bõvítették az építményt. A további terjeszkedésnek határt szabott a templom nagysága, így az utóbbi években már nem az életkép növelésére, hanem a részletek rekonstrukciójára, tökéletesítésére és újításokra fordították az alkotók az energiát. A helyi közösség kiemelten ápolja a térség hagyományát a bábtáncoltató betlehemi játéknak is.
A külföldiek és külföldön élõ, karácsonyra hazalátogató magyarok által is elõszeretettel látogatott vörsi betlehem ünnepi megnyitója vasárnap 14 órakor lesz. Korzenszky Richárd tart elõadást, majd ünnepi aranymisében áldja meg a bibliai életképet, megnyitva a karácsonyi készületi idõszakot. A szentmisén fellép Pörneki Anikó énekmûvész, akit Pécsi László karnagy kísér orgonán. Arról, hogy a következõ adventi vasárnapokon kik tartanak szentmisét és kik lesznek a fellépõk, a vörsi egyházközség honlapja (www.vorsibetlehem.hu) közöl további információkat.
Az idei adventi idõszakra eddig már 30 csoport jelezte érkezését Vörsre, amelynek betleheme 2007 óta a Somogy Megyei Közgyûlés által alapított Örökségünk - Somogyország Kincse cím birtokosa.

 

MTI - Kanizsa2014-11-28 09:02:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül