Ma 2023. 6 2.
Kármen, Anita, Péter napja van.
Látogatók száma : 55338309    
Honlapkeszites

Átadták a hévízi elkerülõ út utolsó szakaszát

Átadták csütörtökön a 76-os fõút hévízi elkerülõ szakaszának utolsó, mintegy 8 kilométeres szakaszát, amellyel teljessé vált a fürdõvárost és a környezõ településeket is elkerülõ 11 kilométeres új útvonal.


A jármûforgalom csütörtök délben indulhatott el az új úton, amelynek egyes szakaszait az elmúlt években már megnyitották. A Keszthely és Alsópáhok közötti, a 75-ös fõút nyomvonalában lévõ, közel 2 kilométeres útvonal korszerûsítését 2012-ben fejezték be, tavaly pedig ennek Hévíz irányába tartó folytatását avatták fel.
A mostani, mintegy 8 kilométeres útszakasz több mint felén kétszer két sávos útpályát alakítottak ki.
Loppert Dániel, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztõ Zrt. kommunikációs igazgatója az avatáson elmondta: az új út nemcsak az átmenõ forgalomtól mentesíti a fürdõvárost, de gyorsabb eljutást tesz lehetõvé Zalaegerszeg és az M7-es autópálya között. Hozzátette, hogy a nettó 4,4 milliárd forintos költséggel - 85 százalékban európai uniós forrásból, 15 százalékban magyar állami finanszírozással - megépült úthoz jövõ májusra egy 700 méteres csatlakozást is építenek Nemesbük felé.
Manninger Jenõ országgyûlési képviselõ (Fidesz-KDNP) hangsúlyozta, hogy a korábban és most átadott, Keszthelyt és Hévízt elkerülõ utak nemcsak a helyben élõk, hanem az ide pihenni érkezõk számára is kiemelt fontosságúak. Budapest után az ország második legjelentõsebb turisztikai térségének könnyû megközelíthetõsége a a vonzerõt is növeli, ami több vendéget és ezáltal több munkahelyet is jelenthet az itt élõknek.
Hozzátette, hogy az átmenõ forgalomtól felszabaduló Hévízen most már lehetõvé válik a gyalogos zónák kiterjesztése. A tágabb térségben nem áll le az útfejlesztés, az elképzelések között szerepel a 76-os útnak az osztrák határ irányába, illetve az M7-es autópályához vezetõ szakaszainak korszerûsítése, továbbá a 8-as fõút felújítása.
Kepli József, Hévíz alpolgármestere (Fidesz-KDNP) arra is kitért, hogy a fürdõvárosban valóra válhat a régi terv, hogy áthelyezzék a gyógytó mellõl az autóbusz-pályaudvart. Ezzel a lépéssel azt is lehetõvé teszik, hogy Hévízen kialakítsák a ma még hiányzó közösségi közlekedési rendszert.

 

MTI - Kanizsa2014-11-27 12:37:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül