Ma 2023. 3 26.
Emánuel, Emánuéla, Larissza napja van.
Látogatók száma : 54781087    
Honlapkeszites

Karácsonyi misztériumjáték a zalaegerszegi Griff Bábszínházban

Szállást keres a Szent Család címmel karácsonyi misztériumjátékot mutatnak be november 28-án Nagy Kopeczky Kálmán rendezésében a zalaegerszegi Griff Bábszínházban.


A színházi produkciót a Sepsiszentgyörgyön élõ Nagy Kopeczky Kálmán szerkesztette. Az elõadás teljes szövege a Szentírásból való Károlyi Gáspár fordításában, emellett archaikus csángó népi imádságok, dalok hangzanak el - ismertette szerdán sajtótájékoztatón Szûcs István megbízott igazgató.
A rendezõt, mint fogalmazott a Székelyföldön és Göcsejben egyaránt máig élõ hagyomány ihlette meg. A családok a tradíció szerint advent idõszakában felkeresik egymást a szent család képével. Sepsiszentgyörgyön 15 napon át - egészen karácsonyig - vándorol a kép egyik családtól a másikig, míg Göcsejben a megajándékozott család másnap vendégségbe hívja barátait és közös imádsággal készülnek a karácsonyra, majd csak a következõ este tovább adják a képet - idézte fel Nagy Kopeczki Kálmán.
Hozzáfûzte: a karácsony igazi misztériuma, titka, hogy évrõl évre lehetõséget ad arra, hogy a megtisztult lelkekben "megszülessen" a Megváltó, azaz a szeretet. A Szállást keres a Szent Család elõadásán ezt a mindenki számára elérhetõ történést szeretnék bemutatni - fogalmazott Nagy Kopeczky Kálmán.
A színpadon játszódó misztériumjáték kertében megjelenítik Ádámot és Évát, majd a bûnbeesés jóvátételeként jutnak el a Szent Családhoz. Mindeközben a nézõk megismerhetik két bibliai család, Szent Anna és Szent Joachim, valamint Keresztelõ Szent János szülei, Erzsébet és Zakariás történetét.
Az élõszereplõs elõadás bábszínházi hatásmechanizmussal mûködik, de nem használnak klasszikus bábokat, ezek inkább csak jelzésként tûnnek fel. A darabban jelentõs szerepet játszik a jelmezek színe is, ugyanis egy-egy színész több szerepet jelenít meg, így a szerepcserét a jelmez színe is jelzi. A színkombinációnak szimbolikus jelentése is van, Szûz Mária például fehér és kék színben jelenik meg - magyarázta a rendezõ.
A díszlet - Balázs Gyöngyi látványtervezõ elképzelése alapján - a színpad közepén elhelyezett életfa lesz, a nézõk a fa körül elhelyezett székeken foglalnak helyet.
A szerepeket Benkõ Zsuzsanna, Medgyesi Anna, Nagy Karina, Báthory Gábor, Farkas Attila és Szilinyi Arnold játssza.

 

MTI - Kanizsa2014-11-27 09:47:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül