Ma 2023. 6 6.
Norbert, Norberta, Cintia napja van.
Látogatók száma : 55357591    
Honlapkeszites

Kövér: a hagyományõrzõk a nemzet identitásának õrzésére is vállalkoznak

Honvédelemre politikai, gazdasági és kulturális értelemben ma is nagy szükség van, azok, akik a '48-as honvédek hagyományát tûzik zászlajukra, a nemzet identitásának õrzésére is vállalkoznak - fogalmazott az Országgyûlés elnöke szombaton Zalaegerszegen.


Kövér László a Zalai 47. Honvédzászlóalj Hagyományõrzõ Egyesület ünnepélyes eskütételén és zászlószentelésén úgy vélekedett: "a globalizáció, a kozmopolita sematizmus, a nacionalista ármánykodás vagy éppen az egyszerû materialista tudatlanság nagy ellensége hazánknak, nemzeti identitásunknak".
A honvédelemre "politikai, gazdasági és kulturális értelemben ma is nagy szükség van" - tette hozzá.
Akik a '48-as honvédek hagyományát tûzik zászlajukra, azok ezt a 21. századi honvédelmet folyatják, egyben a nemzet szolgálatát is vállalják a hagyományõrzõ egyesület tagjai. "Amikor a hagyományõrzésre vállalkoznak, akkor a magyar nemzet identitásõrzésére is vállalkoznak." Ennek az önazonosságnak sok-sok ellensége van közel és távol - jelentette ki a parlament elnöke.
Kövér László felidézte: az 1848-49-es szabadságharcban a zászlóalj tagjai "õrizték, védték a magyar szabadságot, függetlenséget, életüket kockáztatták szûkebb és tágabb hazájuk érdekében. Ez a nemzetvédõ, nemzetmegtartó küzdelemre való elkötelezettség az õ hagyatékuk."
Szavait követõen a hagyományõrzõk esküt tettek, majd Stróber László plébános szentelte fel és áldotta meg zászlajukat. Ezután Bekk Mária - Kövér László felesége - zászlóanyaként egyebek mellett arról beszélt, hogy a hagyományõrzõknek fontos küldetésük van: emlékeznek és emlékeztetnek. "Láthatóvá és átélhetõvé teszik honvédeink küzdelmét, a magyar történelem egyik legfontosabb pillanatát".
A zalaegerszegi ünnepségen Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere (Fidesz-KDNP) és Molnár András, a Magyar Nemzeti Levéltár Zala Megyei Levéltárának igazgatója idézte fel a Zalai 47. Honvédzászlóalj történetét.
A zalai önkéntesekbõl 1848-ban verbuvált, mintegy 1350 fõs csapat akkor esett át a tûzkeresztségen, amikor Nagykanizsáról, majd a Muraközbõl elüldözték a megszálló horvát csapatokat. Késõbb Mór, majd Szolnok, Cegléd és Komárom térségében is sikerrel küzdöttek meg a Habsburg császári csapatokkal, s a zászlóalj tagjai tûzték ki a magyar lobogót Buda várára 1849 májusában. Harcoltak a Felvidéken, majd Miskolcon és Debrecenen át jutottak el a világosi síkra, ahol 1849 augusztusában a fegyverletétellel ért véget küzdelmük. Büntetésként többségüket besorozták a császári seregbe.

Bekk Mária, Kövér László házelnök felesége, zászlóanya a Zalai 47. Honvédzászlóalj Hagyományõrzõ Egyesület eskütételén és zászlószentelésén Zalaegerszegen 2014. november 22-én. MTI Fotó: Varga György
 

MTI - Kanizsa2014-11-22 16:00:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül