Ma 2023. 5 29.
Magdolna, Magda, Ervin napja van.
Látogatók száma : 55319966    
Honlapkeszites

Megszûnik-e a Mezõ Gimi?

Ezt a kérdést tette fel pénteken a Dr. Mezõ Ferenc Gimnázium elõtt tartott sajtótájékoztatóján a Demokratikus Koalíció önkormányzati képviselõje, Horváth Jácint.


- Az Orbán-kormány az oktatást is a megszorításnak rendeli alá, 24 százalékkal csökkentve a középfokú oktatás finanszírozását. Ennek következtében országosan a jelenlegi 128 ezer férõhely a felére csökkenhet. Nagykanizsán ez akár 600-700 gimnáziumi férõhely megszûnését is eredményezheti – fogalmazott Horváth Jácint.
- Vajon a két állami gimnázium közül melyik marad meg Nagykanizsán akkor, amikor az egyik gimnázium tanára a polgármester és ugyanezen iskola igazgatója a Fidesz önkormányzati képviselõje? – utalt a Batthyány Gimnáziumra a DK-s önkormányzati képviselõ.
Majd arra tért ki, hogy érettségivel könnyebb elhelyezkedni, valamint magasabbak a fizetések is.
- A kormány azonban a gimnáziumi férõhelyek felére csökkentésével az egyetlen kitörési lehetõséget szünteti meg a szegénységbõl, a gimnáziumi tanulás ezentúl kevesek kiváltsága lesz, generációkat vág el a fejlõdés lehetõségétõl – állította. Hozzátéve, hogy a szakközépiskolák szakmunkásképzésre átállítása ugyanezt a célt szolgálja, hiszen „az Orbán-kormány retteg a gondolkodó fiataloktól, éles észjárás helyett szorgos munkáskezeket szeretne, az emberek megkérdezése nélkül döntve jövõjükrõl”.
- A döntés következtében pedig valószínûleg tanári elbocsátásokra is sor kerül, hiszen feleannyi gimnazista diákra kevesebb gimnáziumi oktató kell – így Horváth Jácint.
Azzal zárta sajtótájékoztatóját az önkormányzati képviselõ, hogy pártja, a Demokratikus Koalíció a szabad oktatásban hisz és egy olyan tudásalapú társadalmat akarnak létrehozni, ahol mindenki maga dönthetné el, szakmát vagy érettségit szeretne szerezni.

Kanizsa
 2014-11-21 11:01:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül