Ma 2021. 10 24.
Salamon, Antal napja van.
Látogatók száma : 51112410    
Honlapkeszites

Világháborús centenárium - Az OSZK archív fotóiból nyílik kiállítás

Képsorsok címmel nyílik kiállítás november 19-én az Országos Széchényi Könyvtárban az intézmény elsõ világháborús, tematikus, archív gyûjteményébõl, kiemelten Müllner János fotóiból.


A magyarországi közgyûjtemények fényképgyûjteményei között az egyik legkorábbinak tekinthetõ tematikus magyar fotóarchívum az Országos Széchényi Könyvtár I. világháborús gyûjteményének része. Ebbõl, és a fotók feldolgozása során elõkerült, Müllner János korabeli, budapesti fotóiból válogat a november 19. és január 10. között, a könyvtár épületében látható tárlat, amely a háborún és a fotográfus személyén keresztül egy fotóarchívum sorsába is bepillantást enged - közölte az intézmény az MTI-vel.
Magát a gyûjteményt 1914-ben hozták létre a német nyelvterület számos központi, városi, tartományi világháborús gyûjteményével nagyjából egy idõben, és mûködését, felépítését is hasonló koncepció alapján határozták meg. Anyagának gerincét nyomtatott dokumentumok, könyvek, újságok, röplapok, képeslapok alkották, ezek mellett kapott helyet fontos kordokumentumként a fotográfia is.
Az 1920-as évek közepén anyagát egyesítették a könyvtár törzsgyûjteményével, ám a fotográfiákat nem volt hova besorolni, így azok a raktárak polcaira kerültek. A Hadtörténeti Múzeummal 1994-ben közösen szervezett, Ember az embertelenségben címû kiállításon szerepelt ezeknek a képeknek egy kis része, a gyûjtemény tervszerû és korszerû feldolgozása azonban továbbra sem indult meg. A fényképtár munkatársai 2008 végétõl kezdték meg a képanyag rendezését, restauráltatását, feldolgozását és digitalizálását, valamint közzétételét a világhálón.
A gyûjteményhez tartozó mintegy 6000 felvétel fizikai állapota eltérõ, a legjobb állapotban lévõ részek elsõdleges feldolgozása, közzététele megtörtént, a gyûjtemény csaknem harmada, majdnem 2000 fotográfia már a könyvtár katalógusában és a Képkönyvtár honlapján megtekinthetõ.

A fentebb ajánlott honlapon a keresõbe a világháború szót írva pár oldal lapozás után városunk díszpolgárának, a 20. honvéd gyalogezred egykori parancsnokának, Szurmay Sándor tábornoknak eddig kevésbé ismert fényképére bukkanhatunk.

MTI - Kanizsa2014-11-16 01:37:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül