Ma 2021. 10 22.
Előd, Szalóme, Kordélia napja van.
Látogatók száma : 51088633    
Honlapkeszites

A politika mûvészetre gyakorolt hatásáról tartanak konferenciát Egerszegen

Mûvészet és politika - Kényszerhelyzetek és válaszok a 20. századi magyar mûvészetben címmel tartanak tudományos konferenciát november 19-én Zalaegerszegen, a Göcseji Múzeumban.


A konferencia fõ témája, hogy a 20. században miként hatott egymásra a politika és a mûvészet, azaz a politika mennyire volt képes befolyásolni a mûvészetet - mondta Kaján Imre múzeumigazgató a konferenciáról tartott keddi sajtótájékoztatón.
A konferencián Vasy Géza József Attila-díjas irodalomtörténész, a Magyar Írószövetség korábbi elnöke A nyolcvanas évek és az Írószövetség címmel tart elõadást - ismertette a programot Szemes Péter irodalomtörténész, emlékeztetve, hogy az Írószövetségnek meghatározó szerepe volt a rendszerváltozás közvetlen elõkészítésében.
Bencze Lajos, a Muravidéki Magyar Tudományos Társaság elnöke Vlaj Lajos életmûvérõl beszél majd. A lendvai születésû költõ felismerte, hogy muravidéki magyarság megmaradása szempontjából fontos a magyar nyelvû oktatás, az irodalmi fórumok rendezése vagy például a Naptár címû kiadvány életre hívása - emlékeztetett az irodalomtörténész.
Péntek Imre, a Pannon Tükör folyóirat fõszerkesztõje személyes élményei alapján beszél majd a múlt századi cenzúráról, versesköteteinek megjelenési nehézségeirõl. Szemes Péter elõadásában a zalai kötõdési Utassy Józsefre (1942-2010) emlékezik. Az idõszakra jellemzõ példáként említette meg, hogy a Csillagok árvája címû könyvét Utassy József már 1970-ben befejezte, ennek ellenére csak hét évvel késõbb jelenhetett meg, mert a költõ egyetlen sort, egyetlen szót sem volt hajlandó kihúzni a kötetbõl.
A konferencia vendége lesz és Kényszerhelyetek és válaszok a 20. századi magyar mûvészetben címmel tart elõadást Fekete György, a Magyar Mûvészeti Akadémia elnöke. Pótó János történész a Raul Wallenberg-szobor felállításának történetérõl beszél, Legéndy Péter képzõmûvész pedig arra a kérdésre keres választ, hogy az alkotó hogyan éli meg, ha a politika beleszól a mûvészetébe.
Káli Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár Zala Megyei Levéltárának igazgatóhelyettese a zalaegerszegi szocreál építészetet, a gyárak köré épült lakótelepek történetét mutatja be. A konferenciát Kostyál László mûvészettörténész zárja, elõadásában Kisfaludi Strobl Zsigmond alkotásait elemzi.
A konferencián elhangzottakat a Pannon Tükör közli, így a tanulmányokat az érdeklõdõk az interneten is elolvashatják.

 

MTI - Kanizsa


 2014-11-12 05:32:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül