Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55396491    
Honlapkeszites

Ismét Magyarszerdahelyen „állomásozott” az „5 Postakocsi”

Ismét aktív turisztikai napot tartottak Magyarszerdahelyen, a Szlovénia-Magyarország Határon Átnyúló Együttmûködési Program keretein belül. A keddi rendezvény jóvoltából a térségben várható pályázati lehetõségekrõl tájékozódhattak a megjelentek, akiknek mindeközben lehetõségük nyílt a településen kialakított, úgynevezett „Turisztikai pihenõpajta” épületének megszemlélésére is.


A két nemzet közti együttmûködés által támogatott 5 Postakocsi Program elsõdleges célja – sok más mellett- az, hogy a helyben adódó természeti, kulturális értékeket az idegenforgalom serkentésére hasznosítsa. A projektben több település vesz részt szlovén és magyar oldalról egyaránt. Magyarszerdahely is e községek közé sorolható, ahol a projektnek – a turizmust ösztönzõ programokon túl – „kézzel” fogható eredményei is vannak. Egy pihenõhely és egy kilátó, amiket két esztendeje adtak át, illetve a hamarosan felavatásra kerülõ, 20 millió forintból felépített turisztikai „pajta”. A komfortos létesítmény – mint azt Gyarmati-Litter Tímea projektasszisztens elmondta – különbözõ rendezvényeknek és a településre érkezõ turistáknak biztosít lehetõséget pihenésre.
Marczin György, Magyarszerdahely polgármestere ünnepélyes köszöntõjében arra hívta fel a résztvevõ önkormányzatok képviselõinek és a turizmusban érdekelteknek a figyelmét, hogy mind a falusi turizmus, mint pedig a vendéglátás területén a közös gondolkodás, települési összefogás megteremtése további utakat nyithat meg.
Ódor László, az Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési Egyesület elnöke a vidékfejlesztést érintõ pályázati opciókat vázolta. Úgy fogalmazott, a településeknek – elsõsorban – nem arra kell pályázniuk, amire lehet, hanem azokra a dolgokra, amit megvalósítani akarnak, s amelyekre szükségük van. Elõadásában kiemelte a térségben rejlõ lehetõségeket is.
- Az agroturizmusra, a kerékpárturizmusra, illetve a gyógy-és egészségturizmusra érdemes építeni – így Ódor László.
Beszédében összegzést adott még arról, hogy a térségben jobbára a helyi attrakciók és a falusi turizmus fejlesztéséhez fontos pályázati úton többlettámogatást szerezni. Az Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési Egyesület elnöke szerint ki kell küszöbölni azokat az alap infrastrukturális hiányosságokat is, amik több településen is tapasztalhatóak s melyek nem éppen „turista-csalogató” erõvel hatnak. Mindezeket pedig a jövõben pályázati pénzbõl is ki lehet „pótolni”.
Támogatásból jutott a közelben” található Porrogra is, ahol Madarász Zoltán lekvár, szörp és savanyúság elõállító üzemet létesít. A vállalkozó saját pályázati sikerérõl a rendezvényen beszélt. Keléné Molnár Melinda, a Széchenyi Programiroda munkatársa a „Széchenyi 2020”kínálta forráslehetõségekrõl, míg Rodekné Hederics Erika, a Nagykanizsai Polgármesteri Hivatal pályázati csoportjának vezetõje a „Cycle in a network”, kerékpáros-projektrõl tájékoztatott, illetve ennek összekapcsolási lehetõségeirõl a szerdahelyi turisztikai pajtával.

Sz.Zs.2014-11-11 13:34:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül