Ma 2023. 5 28.
Emil, Csanád, Vilmos napja van.
Látogatók száma : 55311911    
Honlapkeszites

Nagykanizsán járt a francia nagykövet

Roland Galharague, Franciaország magyarországi nagykövete pénteken városunkba látogatott. Elsõként a Polgármesteri Hivatalt kereste fel a francia nagykövet, akit Dénes Sándor polgármester, Cseresnyés Péter országgyûlési képviselõ és Gerencsér Tibor külkapcsolati referens fogadott a polgármesteri irodában.


Dénes Sándor köszöntõjében bemutatta Nagykanizsát, mint „Zala legszebb városát”, egyúttal tájékoztatást is adott a város és az önkormányzat aktuális helyzetérõl. Kanizsa elsõ embere beszélt a nagyobb multinacionális vállalkozásokról, amik a városban mûködnek. Példaként felhozta a GE-t, illetve a két francia érdekeltségû céget: a Ventacid Hungária és a Ruget Magyarország Kft-t.
Mondandójában Dénes Sándor polgármester kiemelte Nagykanizsa régiós szerepét, valamint a határközelség elõnyeit. Érintette a kereskedelmi, kulturális és oktatás irányvonalakat is. Utóbbival kapcsolatban a BLG és a franciaországi Hirson-i középiskola közti, valamikori szilárd összeköttetésrõl tett említést. Üdvözlõ gondolatai végén hangsúlyozta: - a jövõben szeretnénk szélesíteni a gazdasági és kulturális kapcsolatokat Franciaországgal. Ebben kérjük a nagykövet úr segítségét.
Ezt követõen Cseresnyés Péter országgyûlési képviselõ üdvözölte Roland Galharague-t. Beszédében elõször arra emlékeztetett, hogy egy fogadáson találkozott elõször a nagykövettel, akit azután invitált is Nagykanizsára. Mivel – hangsúlyozta az országgyûlési képviselõ – a francia kultúrának Nagykanizsán hagyománya van, továbbá francia cégek is jelen vannak a városban. Majd arra kérte a nagykövetet, ha a „jövõben francia cég keres helyet, ajánlja Nagykanizsát”. Mint mondta, az elmúlt években az észak-olasz iparvidékrõl komoly érdeklõdés volt Kanizsa iránt. Egyfelõl innét könnyen elérhetõek a Közép-kelet-európai és a Nyugat-európai piacok, másrészt a kanizsai munkaerõ jól képzett vagy „multicégeknél szerzett munkakultúrával” rendelkezik.
A francia nagykövet megköszönte a meghívást - magyar nyelven. Ezutá,n immár franciára váltva, a munkájáról beszélt.
- Franciaország magyarországi nagyköveteként fontos, hogy néha elhagyjam Budapestet. Hiszen csak úgy tudom végezni a munkámat, ha megismerem és bejárom az országot – jelentette ki Roland Galharague. Majd – még a beszélgetés sajtónyilvános részén – affelõl érdeklõdött, milyen gazdasági stratégiája van Nagykanizsának, illetve milyen irányba akarják mindezt folytatni, valamint a megyében és a városban hogyan használják fel az uniós alapokat és az EU- elõnyeit.
A tárgyalást követõen a jövõ generációval találkozott a nagykövet. A Batthyány Gimnázium francia nyelvet tanuló diákjai, Dr. Gálné Dénes Tünde francia szakos tanárnõ kíséretében a Polgármesteri tárgyalóban beszélgettek Roland Galharague-val.
Aki eztán a belvárosban tett sétát Dénes Sándor polgármesterrel és Cseresnyés Péter országgyûlési képviselõvel közösen, melynek során megtekintette Fejtõ Ferenc szülõházát is. Végezetül pedig a Kanizsán mûködõ francia cégeknél vizitált a nagykövet.

Sz.Zs.

 További képek a galériában.2014-10-31 17:13:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül