Ma 2023. 5 29.
Magdolna, Magda, Ervin napja van.
Látogatók száma : 55315013    
Honlapkeszites

Határon túli magyar kapcsolatokról
A határon túli ügyekkel kapcsolatban a héten történt két kellemetlen eseményt említett meg sajtótájékoztatóján Kovács Kálmán országgyûlési képviselõ, az SZDSZ Zala megyei elnöke, az SZDSZ határon túli magyarság szekciójának vezetõje.

Az egyik, a hazánkban járt Traian Basescu román köztársasági elnök kijelentése volt: Székelyföld román álláspont szerint soha nem lesz területileg autonóm tartomány, de ennél sokkal súlyosabb kijelentése volt az elnöknek, amikor azt mondta, Románia soha nem fog elismerni semmilyen kollektív kisebbségi jogot. Ezzel a véleményével, az évekkel ezelõtti román állásponthoz tért vissza, pedig az utóbbi idõben úgy tûnt, hogy ezt már a román politika és a román közélet meghaladta éppen az uniós csatlakozás jegyében. Sajnos úgy tûnik, ez nem egy egyedüli elnöki nyilatkozat volt – folytatta Kovács Kálmán – hiszen az elmúlt két hónapban nagyon sok magyar nemzetiségû köztisztviselõ és állami alkalmazott veszítettel el Romániában az állását.

A másik, az a magyar-szlovák kapcsolatokat alapvetõen rontó incidens volt, ami az Országgyûlés emberi jogi bizottságának és szlovák társbizottságának együttes ülésén történt. A magyar parlament kisebbségi és emberjogi bizottságának elnöke, Balog Zoltán fideszes képviselõ gyakorlatilag provokálta és lehetetlen helyzetbe hozta a szlovák parlament kisebbségi és emberjogi bizottságát. A dunaszerdahelyei események után a két parlament megállapodott abban, hogy az azonos területekkel foglalkozó bizottságok mindkét parlamentben tárgyalni fognak arról, hogyan lehetne oldani ezt a konfliktust, és hogyan lehetne építeni jogi, erkölcsi alapon a magyar és a szlovák nemzetiségû állampolgárok között a jó viszonyt. Ezzel a céllal érkezett ide a szlovák parlament kisebbségi és emberjogi bizottsága, amelyet A. Nagy László vezetett.
A bizottsági ülés napirendjérõl egy héttel elõbb megállapodtak – hangsúlyozta Kovács Kálmán – amitõl eltért Balog Zoltán, mert le akarta vetíteni a dunaszerdahelyi eseményekrõl készült filmet. Ezt nem fogadták el a szlovák partnerek, és Szili Katalin házelnökhöz fordultak, aki azt kérte, a bizottság az elõre rögzített napirendrõl döntsön. A bizottság tovább vitatkozott a teremben, a szlovák delegáció negyvenöt percig várt kint a folyosón, aztán visszatértek Szlovákiába. Kovács Kálmán véleménye szerint ez egy olyan szégyen az egész parlamentre nézve, amely egyértelmûen rontja a magyar-szlovák viszonyt és a Szlovákiában élõ magyarok helyzetét. A szabaddemokraták felelõtlennek és elfogadhatatlannak tartják, hogy a határon túli magyarok a hazai belpolitika és politikai játszma eszközévé váljanak. Azt gondolják, a Fidesznek kötelessége, hogy elhatárolódjanak Balog Zoltán tevékenységétõl és hívják vissza az emberi és kisebbségi bizottság élérõl.
A szabaddemokraták megyei elnöke azért tartja fontosnak errõl beszélni, mert Zalában, a rendszerváltás óta minden konfliktus ellenére nagyon jó és közvetlen önkormányzati-, gazdasági- és kormányközi kapcsolatokat tudnak folytatni a szomszédos országokkal, akár Szlovéniával vagy Horvátországgal.

B.E.


2009-02-10 09:46:55


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül