Ma 2023. 6 9.
Félix, Előd, Annamária napja van.
Látogatók száma : 55408101    
Honlapkeszites

Ökoturisztikai fejlesztések a Kis-Balatonnál

Befejezõdött a Kis-Balaton ökoturisztikai fejlesztése. A mintegy 81 millió forint összköltségû, európai uniós forrásból finanszírozott projekt keretében egyebek között kilátót építettek és újítottak fel, a zalavári bemutatóházban pedig napelemes energiaellátást alakítottak ki - tájékoztatta a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetõje az MTI-t.


A Kányavári szigeten négyszintes, faszerkezetû kilátót építettek, ahonnan jól belátható a Hídvégi-tó. A tájba illõ, fedett kerékpártároló is épült, és felújították a szigetre vezetõ bekötõutat. A beruházás keretében családi és mozgássérült parkolóhelyeket, gyermek játszóhelyet alakítottak ki - olvasható Gaál Róbert vízügyi igazgató közleményében.
A szigetre vezetõ fahíd mellett akadálymentesített tájékoztatópontot helyeztek el, wifi-hozzáférési lehetõséggel. A megújult, kibõvített tartalmú honlap (www.kisbalaton.hu) a Kis-Balaton és környékének látnivalóit mutatja be az érdeklõdõknek.
Az Ingói berekben felújították a leromlott állapotú kilátót, ahonnan a látogatók megfigyelhetik az egybefüggõ nádas vízi világát, az itt fészkelõ madarakat. A szigorúan védett természetvédelmi területre csak engedéllyel és kísérõvel léphetnek be az érdeklõdõk.
Zalaváron, a Kis-Balaton Házban az üzemelési költségek csökkentésére napelemes energiaellátást építettek ki. A bemutatóház 2000-ben nyitotta meg kapuit a látogatók elõtt. A kiállításokat 2008-ban ugyan megújították, de az uniós pályázatnak köszönhetõen az idén a zöld energia hasznosításának bemutatásával bõvült a látnivaló.
Gaál Róbert kiemelte: az igazgatóság célja, hogy az érdeklõdõk jobban megismerhessék a Kis-Balatont. A térség növény- és állatvilágát jelenleg két szabadon látogatható részen, a Kányavári szigeten és a Hídvégi-tó északi részén vezetõ kerékpárútról szemlélhetik meg a látogatók.
A Kis-Balaton vízminõség-védelmi szerepérõl, a térség történelmérõl, néprajzi, táji és természeti értékeirõl a Zalaváron található Kis-Balaton Ház interaktív kiállításai nyújtanak további érdekességeket.

 

MTI - Kanizsa2014-10-21 08:28:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül