Ma 2023. 5 28.
Emil, Csanád, Vilmos napja van.
Látogatók száma : 55311974    
Honlapkeszites

Értékelés és tervek a múzeumban

A Kanizsai Múzeumért Alapítvány kuratóriumi ülését követõen dr. Polay József elnök ismertette az alapítvány terveit, az elõttük álló feladatokat a Thúry György Múzeumban.


– A kuratórium három témával foglalkozott a mai ülésen. Értékeltük az elõzõ kuratóriumi ülés óta eltelt idõszak eseményeit, meghatároztuk az elõttünk álló feladatokat és az újonnan felálló önkormányzat felé a javaslatainkat – kezdte a tájékoztatót az elnök. Az eltelt idõszak tevékenységei közül kiemelte, az idén átadott díjakat és Vándor László elõadását. Elkészült a várat ábrázoló képeslap és az alapítvány támogatásával megjelent a Kanizsa képekben kiadvány is. A fejetlen fehér mén legendájának népszerûsítése érdekében több lépést is tettek: érettségizõk és PEN végzõs egyetemisták tanulócsoportonként egy patkót vertek fel a falra, valamint Tarnóczky Attila és Büki Pálné szervezésében lebonyolították a Ménlegenda rendezvényt.
Ahogy az elnök elmondta, a jövõben két újfajta szerencsepatkót is árusítanak majd. Az egyiken a Kanizsa felirat olvasható majd, míg a másik a házaspárok patkója lesz. Szerveznek egy elõadást is, ahol a vár, a várkastély és Kanizsa család történetének egy-egy részletét mutatnák be. Ajándéktárgyakon megjelenítik a várkastély valószínûsíthetõ képét.
– A kuratórium gratulál a megválasztott polgármesternek és a képviselõknek – mondta az elnök, majd hozzátette három javaslatot terjesztenek be az újonnan felálló önkormányzati testület elé.
Javaslataik között szerepel, hogy a Fõ utca 7. épület emeleti részét kapja meg a Thúry György Múzeum, ugyanis ott lehetõség lenne a helyi értékek kiállítására és egy elõadóterem kialakítására. A bécsi levéltár anyagából a város történelmére nézve sok új és érdekes anyag kerülhet elõ, mely megvalósításához pályázati pénzre vagy kutatási keretre lenne szükségük.
– Javasoljuk, hogy az önkormányzat az alapítvánnyal együttmûködve a több mint 600 éve épült Kanizsa várkastélynak találjon egy impozáns, lenyûgözõ és turisztikailag hasznosítható megjelenési formát – zárta a tájékoztatót az elnök.

V.M.
 2014-10-15 14:04:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül