Ma 2023. 6 9.
Félix, Előd, Annamária napja van.
Látogatók száma : 55408810    
Honlapkeszites

Jazz- és világzenei fesztivál Nagykanizsán

Jazz feelings címû festménykiállítással kezdõdött pénteken a hagyományos Kanizsa Nemzetközi Jazz- és Világzenei Fesztivál Nagykanizsán. A Walter Gábor kecskeméti festõmûvészre emlékezõ kiállítás egyben nyitánya is volt a kétnapos zenei seregszemlének. A fesztivált Dénes Sándor Nagykanizsa Város alpolgármestere, míg a kiállítást Wilheim Gábor designer nyitotta meg. A kiállítás megnyitó zenei aláfestésérõl Vámos Béla zenetanár és tanítványa Billege Barnabás gondoskodott. A programsorozat a Karosi Júlia Quartet koncertjével kezdõdött a Hevesi Sándor Mûvelõdési Központ színháztermében.


A fiatal muzsikusokból álló zenekar mûsora a nemrég megjelent Hidden Roots albumra épült. A jazz és a magyar népzenei hagyományok egyaránt hangsúlyos szerepet kaptak a modern felfogású kompozíciókban. Karosi Júlia lírai éneklését jól egészítette ki Bögöthy Ádám (bõgõ) és Varga Bendegúz (dob, ütõhangszerek) ritmusszekciója. A quartet zongoristájának Tálas Áronnak, különösen kifinomult, érzelem gazdag játéka jól harmonizált Karosi Júlia balladisztikus elõadásmódjával. Az est további részében a világzene dominált. Juhász Gábor triója a hazai jazz és világzenei élet egyik legizgalmasabb formációja. Nem csoda, hiszen Lukács Miklós (cimbalom) és Szalai Péter (ütõhangszerek) világszínvonalon szólaltatják meg hangszereiket. Juhász Gábor pedig nem csak hangszeres tudásával, hanem zeneszerzõi kvalitásaival is lenyûgözte a közönséget. A nyitónap koncepciójához jól illeszkedett a folytatásban Horváth Kornél - Átváltozások projektje. A különleges koncert elsõ részében duóprodukciók hangzottak el. Horváth Kornél elsõ partnere az indiai zenei kultúra egyik hazai reprezentánsa Lantos Zoltán volt. A duóprodukcióban a nemzetközileg is egyre felkapottabb Dörnyei Gábor dobos következett. Igazi ütõs bemutató volt ez mindkét értelemben. Õt Orosz Zoltán harmonikamûvész követte, kinek világszínvonalat képviselõ játéka ezúttal is óriási sikert aratott. A koncert második blokkja a quartet közös játékával zárult.
Az arab lant-zene egyre népszerûbb az európai koncertpódiumokon. Elég, ha csak Rabih Abou Khalil, Dhafer Youssef vagy Anouar Brahem szerepléseire gondolunk. A sorba jól illeszkedik a Budapesten született Omar Bashir, aki egy iraki lantgeneráció legfényesebb csillagaként egyre több zenei díjat és elismerést tudhat magáénak. Koncertjük egy zenei kaleidoszkóp volt az arab, a török és a Földközi-tenger medencéjében található zenei kultúrákból. Frenetikus élmény volt a magyar zenészekbõl álló együttes koncertje. A fesztivál elsõ napja zenei szempontból egyértelmûen magas színvonalú volt.

A fesztivál második napját a post-bop zenét játszó Bágyi Balázs quartet kezdte. Az elõzetesen meghirdetett összeállításhoz képest változás történt, így a bõgõnél Novák Csabát hallhatta a közönség. A combóban Ávéd János szaxofonokon játszott, a zongoránál a kivételes tehetségû Oláh Dezsõ, míg a doboknál a zenekarvezetõ Bágyi Balázs lépett színpadra. A zenekar Bágyi Balázs szerzeményeit adta elõ. Ez a fesztivál több különleges meglepetést tartogatott. Ilyen volt a Dés László-Balázs Elemér Quartet és a Voces4 Ensemble közös produkciója. A jazz kompozíciók egy-egy gregorián betéttel kiegészülve fantasztikus, szép hangzással szólaltak meg. Csalódást okozott viszont a „Monk Moods” Kvartette mûsora. A kanizsai születésû Vincze Zoltán (szaxofon) vezette csapat Monk kevésbé ismert, nehezebben emészthetõ darabjait játszotta, nagyon alkalmi zenekar benyomását keltve. A maga módján persze mindenki jól játszott, de az összhatás elmaradt a várakozástól. Egészen más volt a fesztivált záró Németh Ferenc Group mûsora, amely végig magas színvonalú, igényes jazz zenét nyújtott. Különösen a gitáros Lionel Louke és Németh Ferenc játéka volt nagyon kiérlelt. A baszszusgitáros Daniele Camarada profi módon játszott alá Louke és a szaxofonos Chris Cheek improvizációinak.

H.Gy.

További képek a galériában.2014-10-11 16:57:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül