Ma 2023. 9 30.
Jeromos, Honória, Hunor napja van.
Látogatók száma : 56006162    
Honlapkeszites

Ultramaratonista köszöntése - Spártai hõs a Törökvári utcából

Sznopek Józsefet, a Spartathlon görög ultramaratonit szintén teljesítõ nagykanizsai futót is köszöntötte Cseresnyés Péter polgármester, Karádi Ferenc alpolgármester és Tóth Nándor városrészi képviselõ. A Kanizsai Futóklub tagja abszolútban a 98. helyen ért célba a 250 kilométeres távon. Ahogy azt az ultramaratonista is elmondta, a fizikai igénybevétel mellett legalább akkora volt a lelki igénybevétel is, mindenesetre azt már Sznopek is elmondhatja magáról, hogy nem elõször teljesítette a Spartathlont, hiszen ez volt a második célba érkezése. A Kanizsai Futóklub tagjaként még teljesítette az idei távot Járosi Tamás és Palásthy István is.


Spártai hõs a Törökváriból

Idén már kétszeres Spártai Hõs lett városunk hosszútávfutó kiválósága, a bajcsai Sznopek József. 2014-ben Nagykanizsáról dr. Lubics Szilvia és õ teljesítette a testet-lelket meggyötrõ, de azt dicsõségbõl, szeretetbõl, megbecsülésbõl, tiszteletbõl is újjáépítõ próbatételt.

Aki végigkövette a Spartathlon Magyar Csapatot a világhálón, együtt volt Sznopek Józsival, Sznupival – együtt lélegeztek, emelték a lábukat, haltak meg egy kicsit, és borultak le a kõre Leonidasz szobránál szívükkel a torkukban.

Megcsináltad, Józsi! Véghezvitted, Sznupi! Tiszteletünk fogadd, Hõs! Köszönjük, hogy mi magunk is kicsit hõsök lehettünk ismét veled, hiszen együtt dobbant veled a szívünk, meghajlunk Elõtted!

Egy Hõs Spártából, aki nemcsak Hellasz földjére, nemcsak sok-sok külföldi és magyar maratoni kilométerre, ultra- és más távokra jutott el, hanem valami megfogalmazhatatlan célt is elért. De lehet, hogy nem is a cél a fontos – mint oly sokszor az életben -, hanem az oda vezetõ út.
Utak, sokezer lépésbõl.

Azt mondják, Sznupi nem szereti a nagy szavakat, inkább lép egyet, és még egyet tovább. Egy futóklub-társa szerint „a Sznopek Józsi aggyal fut, aggyal csinálja…”

- Valóban a tudatosság jellemez? Így is kezdõdött a „nagy futásod” az életben? Egy bemutatkozást kérnék, nagy szavak nélkül!

- 46 éves, elvált vagyok. Van egy lányom, aki 26 éves, fogorvosként végzett, s most már dolgozik Budapesten. Napi szinten tartjuk a kapcsolatot Alida lányommal, de idehaza együtt éltünk az egyetemi évek elõtt.
2001-ben kezdtem futni, hogy leadjak néhány (10-15) kilót. Aztán lassan „elcsúsztak” a dolgok, 2006-ban futottam az elsõ maratonomat, majd 2008. õszén a Bécs-Pozsony-Budapest Ultramaraton rajtkapujában találtam magam - teljesítettem is a versenyt. Aztán 2010-zel elkezdõdött az Ultrabalaton sorozat, négybõl háromszor futottam körbe. Tavaly, 2013-ban elsõ alkalommal teljesítettem a Spartathlont, idén pedig másodszor is sikerült. – mondta szûkszavúan Sznopek József, Sznupi.

- Merre tovább a hosszú kilométereken át?

- Az ultrafutás egy új világ, új barátok, új próbatételek. Itt nem ülhetünk a babérjainkon soká, elkezdünk ismét edzeni, hiszen új helyeken vagy már ismerteken szeretnénk barátainkkal együtt futni, nevetni, szenvedni, örülni!


Ilyen egy Bajnok, egy Spártai Hõs innen Kanizsáról, Bajcsáról a Törökvári utcából.
 

L.I.2014-10-10 13:48:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül