Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55399909    
Honlapkeszites

Önkormányzat 2014 - Tizennyolc országgyûlési képviselõ indul az önkormányzati választáson

Tizennyolc jelenlegi országgyûlési képviselõ indul a helyi önkormányzati képviselõk és polgármesterek október 12-i választásán; a poszt azonban összeférhetetlen a települési képviselõi, polgármesteri illetve megyei közgyûlési mandátummal, így a képviselõknek - amennyiben mandátumot szereznek jövõ vasárnap - dönteniük kell, melyiket tartják meg.
 


A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint tíz olyan jelenlegi parlamenti képviselõ indul valamilyen önkormányzati posztért, aki április 6-án országos listáról szerzett mandátumot és nyolc olyan, aki egyéni választókerületbõl jutott az Országgyûlésbe. A parlamenti képviselõk polgármesteri, települési egyéni választókerületi, települési kompenzációs listás illetve megyei közgyûlési tagságért szállnak harcba az önkormányzati választáson.
 

Két olyan képviselõ is van (mindketten a Jobbik színeiben politizálnak), akik két tisztségért is indulnak: Ander Balázs a Somogy megyei Barcs polgármesteri posztjáért és a Somogy megyei közgyûlési tagságért száll harcba, Zsiga-Kárpát Dániel pedig polgármesterjelöltként indul a fõváros III. kerületében és egyben pártja fõvárosi kompenzációs listáján is szerepel. (A Fõvárosi Közgyûlésnek a fõpolgármesteren és a 23 polgármesteren kívül 9 olyan tagja is lesz, akik a vesztes polgármesterjelöltekre leadott szavazatok arányában, kompenzációs listáról szereznek mandátumot.)
 

Az áprilisban országos listáról mandátumot szerzõ parlamenti képviselõk közül összesen öten indulnak a polgármesteri tisztségért is: Ander Balázson és Zsiga-Kárpát Dánielen kívül Kepli Lajos (Jobbik) Balatonalmádiban, Mirkóczki Ádám (Jobbik) Egerben, Botka László (MSZP) Szegeden.
Az LMP-s Sallai Róbert áprilisban a párt országos listájáról szerzett mandátumot, most Szolnok egyik egyéni választókerületében indul jelöltként.
 

Két, országos listáról a parlamentbe jutó honatya indul települési kompenzációs listán: Kubatov Gábor (Fidesz) a fõváros XXIII. kerületében, Varga József (Fidesz) a IX. kerületben. Mindketten pártjuk kompenzációs listájának utolsó helyén szerepelnek. (A tízezer lakosnál nagyobb településeken a képviselõtestület tagjait vegyes választási rendszerben, egyéni választókerületben és kompenzációs listán választják meg, a kompenzációs listáról a vesztes jelöltekre leadott töredékszavazatok arányában juthatnak mandátumhoz a jelölõszervezetek.)
 

A megyei közgyûlési tagságért három országos listán mandátumot szerzõ képviselõ indul: Ander Balázson kívül Magyar Zoltán (Jobbik) Gyõr-Moson-Sopron megyében és Kulcsár Gergely (Jobbik) Hajdú-Bihar megyében szerepel pártja listáján. Ander Balázs a lista második helyén szerepel, szinte biztos befutóként, Magyar Zoltán és Kulcsár Gergely azonban a listán az utolsó, így várhatóan õk nem szereznek közgyûlési mandátumot október 12-én.
 

Amennyiben az áprilisban országos listáról a parlamentbe jutó képviselõk az önkormányzati választáson is mandátumot szereznek, úgy dönteniük kell, melyik mandátumot tartják meg. Ha az újonnan megszerzett önkormányzati mandátumot, akkor - mivel az országgyûlési választáson listáról szereztek mandátumot - nem kell idõközi országgyûlési választást kitûzni, helyükre a párt listáján utánuk következõ jelölt lép.
 

Nyolc olyan jelenlegi országgyûlési képviselõ is indul az önkormányzati választáson, aki áprilisban egyéni választókerületben szerezett mandátumot. Amennyiben az egyéni választókerületben szerzett mandátumról a képviselõ lemond, úgy ott idõközi országgyûlési képviselõválasztást kell tartani.
A nyolc parlamenti képviselõbõl hárman települési kompenzációs listán szerepelnek: Kiss László (MSZP) a fõváros III. kerületében indul, Csizi Péter (Fidesz) és Hoppál Péter (Fidesz) a párt pécsi listáján szerepel. Valamennyien a listák utolsó helyein szerepelnek.
 

Öt, áprilisban egyéniben gyõzni tudó képviselõ szerepel az októberi önkormányzati választáson megyei listán: Kara Ákos (Fidesz), Firtl Mátyás (KDNP) és Nagy István (Fidesz) Gyõr-Moson-Sopron megyében, Hargitai János (KDNP) és Tiffán Zsolt (Fidesz) Baranya megyében, valamennyien a listák második felében, így kevés az esélyük a mandátumhoz jutásra.
 

Ugyan nem országgyûlési képviselõ, de a parlament tagja Farkas Flórián, aki áprilisban a roma nemzetiség szószólójaként lett az Országgyûlés tagja, és aki ugyancsak indul az október 12-i választáson: a politikus a Lungo Drom Országos Cigány érdekvédelmi és Polgári Szövetség országos listáját vezeti. Mivel az Országgyûlésrõl szóló 2012. évi XXXVI. törvény szerint október 12-e után szószóló nem lehet nemzetiségi önkormányzat elnöke vagy tagja, így amennyiben Farkas Flórián mandátumot szerez a roma nemzetiség országos listájáról, neki is döntenie kell, melyik posztot tartja meg.

 

MTI - Kanizsa2014-10-05 14:02:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül