Ma 2023. 5 29.
Magdolna, Magda, Ervin napja van.
Látogatók száma : 55319254    
Honlapkeszites

Hátország a frontvonalban

A Nagy Háború zalai hõsei és hátországa címmel a Medgyaszay Házban tartottak tudományos konferenciát, mely az idén száz esztendeje kitört elsõ világháború "itteni" vetületét volt hivatott bemutatni az érdeklõdõ közönségnek, fiataloknak.

A konferencia, melyen Göncz László történész, a szlovéniai parlament képviselõje és Gyimesi Endre levéltárakért felelõs miniszteri biztos is részt vett, egyben kapcsolódott a nagykanizsai cs. és kir. 48. gyalogezred-emlékmû talapzatának az átadásához, s köszöntõjében Cseresnyés Péter polgármester elmondta, ma már nem csupán lehet, de szükséges is õszintén beszélni a világháború elõzményeirõl, majd utóhatásairól, következményeirõl.


Bizony számos olyan is akadt közöttük, melyek tévutat jelentettek. Az I. világháború vetett végett tulajdonképpen a XIX. századi gondolkodásnak, s következhetett a "véres" XX. század, mely egyben kioltott olyan gondolkodásmódot, melyet Linder Béla egykori hadügyminiszter közvetített, miszerint egy állam mûködéséhez nem kell hadsereg... Nos, Magyarország történelmében e felfogás következményei a korántsem nyugodt 1918-as esztendõ végén rögtön "jelentkeztek" is...

Az elõadások során Káli Csaba fõlevéltáros Teleki Béla egykori zalai fõispán elsõ világháborús iratait mutatta be, Gordana Söveges Lipovsek fõlevéltáros pedig a Maribori Területi Levéltárból egy szécsiszentlászlói házaspár levelezését ismertette, egyben érzékeltetve, miként is élték meg a hátországban maradt családtagok százezrei a férfiemberek frontra vitelét, illetve a katonák gondolatvilágát, miközben számukra sokszor frontól frontra szólt a bevetés Európa más-más szegleteiben.

Megyeri Anna, fõmuzeológus Zalaegerszeg az I. világháború idején címû témája azt taglalta, milyen is volt egy hátországi település élete, melynek mindennapjaiban akkor bizony már fõszerep jutott az adakozásnak, adományozásnak. Paksy Zoltán PhD fõlevéltáros már a Muraköz I. világháborúbeli megszállásáról és elszakításáról szólt, ami az akkori mindennapok-beli berendezkedést is gyökeresen alakította át Zala vármegye esetében különösképp.

P.L.

Képünkön balról Kiss Gábor, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója.2014-10-02 11:13:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül