Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55399325    
Honlapkeszites

Önkormányzat 2014 - Több mint 25 ezer delegált kíséri figyelemmel az önkormányzati választást

Több mint 25 ezer delegált kíséri majd figyelemmel az október 12-i önkormányzati választást a több mint 10 ezer szavazókörben, valamint a helyi és a területi választási bizottságokban a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint. A szavazókörökbe delegáltak részt vehetnek a szavazatszámlálásban is.


A választási bizottságokba az önkormányzati választáson jelöltet, listát állító jelölõszervezetek és a független jelöltek küldhettek delegáltakat, a delegálási határidõ múlt pénteken járt le, azóta folyamatosan rögzítik a jelöltek adatait a választási informatikai rendszerbe.
Az NVI adatai szerint eddig 25 515 delegált adatait rögzítették a választási irodák. Négy évvel ezelõtt 30 ezer delegált vett részt a választási bizottságok munkájában.
A jogszabály szerint a választási bizottságoknak - a választott tagokon felüli - további egy, illetve két tagját a választókerületben jelöltet, listát állító jelölõszervezet vagy a független jelölt bízza meg.
A szavazatszámláló bizottságba, az egy szavazókörös településen pedig a helyi választási bizottságba két-két tagot lehetett delegálni. A helyi választási bizottságba, a területi választási bizottságba egy-egy tagot delegálhattak a jelölõszervezetek. A Nemzeti Választási Bizottságba a helyi önkormányzati képviselõk és polgármesterek választásán nem lehetett tagot delegálni, a testületben csak a választott tagok és az Országgyûlésben frakcióval rendelkezõ pártok delegáltjai ülhetnek.
A jelölõszervezeteknek, független jelölteknek érdekük, hogy valamennyi választási szervbe delegáljanak tagot, mivel így a saját megbízottjaikon keresztül gyõzõdhetnek meg a választás tisztaságáról, ellenõrizhetik azt, és részt vehetnek az esetleges jogviták eldöntésében.
A delegálás azért is fontos volt, mert a jelölõszervezetek a delegáltjaikon keresztül olcsóbbá is tehetik a választást. Elõírás ugyanis, hogy a szavazatszámláló bizottságoknak legalább öttagúaknak kell lenniük, a választott tagokon felüli két tagot a választáson egyéni képviselõjelöltet, polgármesterjelöltet, illetve listát állító jelölõszervezetek és a független jelöltek delegálhatják. Ha azonban a jelölõszervezetek nem delegáltak a szükséges számban póttagot, akkor választott póttagokat kell bevonni, akik választásnapi munkájukért fejenként 20 ezer forintot kapnak.

 

MTI - Kanizsa2014-10-02 07:48:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül