Ma 2023. 3 24.
Gábor, Karina napja van.
Látogatók száma : 54772358    
Honlapkeszites

Zala kincse az erdõ - Erdésznap a zalaegerszegi Göcseji Falumúzeumban

A zalai erdõk értékeit, az erdõgazdaság fontosságát mutatják be október 4-én Zalaegerszegen, a Göcseji Falumúzeumban megrendezésre kerülõ Erdésznapon.


A fa a hagyományos paraszti életmód egyik legfontosabb alapanyaga, amely "a bölcsõtõl a koporsóig végigkíséri" az emberek életútját. Fát használtak a lakóházak építéséhez, fából készültek a berendezési tárgyak és a szerszámok - mondta Kostyál László mûvészettörténész hétfõn, az eseményrõl tartott sajtótájékoztatón, hozzáfûzve, hogy a rendezvényen az erdõk fontosságára is szeretnék felhívni a figyelmet.
Vissi Géza, az erdészeti egyesület zalaegerszegi csoportjának titkára a szombati rendezvény jelentõségérõl beszélt. Mint fogalmazott, az erdésztársadalomnak ritkán adatik meg, hogy a széles tömegek elõtt megmutassa magát, ezért az emberek nagyon keveset tudnak a munkájukról, illetve téves ismeretekkel rendelkeznek.
Az erdésznapon változatos programokkal, interaktív módon mutatják meg az erdõk világát, az erdészek feladatát. Idegenvezetést tartanak a fák világába, bemutatják, hogy kell megmérni a magas, 20-25 méteres fákat. Szó lesz a tüzelõfáról, így az emberek az ismeretek birtokában elkerülhetik a tûzifavásárlással járó buktatókat. Egy másik programon a fák korát összekapcsolják az elmúlt másfél évszázad történelmi eseményeivel. A helyszínen lesz gombaszakértõ is és bemutatkoznak a közép- és felsõfokú erdészképzés soproni intézményei.
A szakmai ismeretek mellett kultúrmûsorokkal is készülnek: Gryllus Vilmos zenés kalandozásra, a titkot rejtõ erdõbe invitálja a közönséget. Látványos, "hangos attrakciónak" ígérkezik a favágó show is.
A portákon fûrészekbõl, fafaragásokból, fotókból nyílnak kiállítások, a gyermekeket barkácsmûhelybe várják. A program része lesz a gasztronómia is: délidõben a látogatók erdei alapanyagokból, vadhúsból, gombafélékbõl, medvehagymából készült ízletes étkeket kóstolhatnak.
A Zala kincse az erdõ - II. Erdésznap címû rendezvény az Országos Erdészeti Egyesület Zalaegerszegi Helyi Csoportja és a Göcseji Falumúzeum közös rendezésében valósul meg.

MTI - Kanizsa2014-10-02 06:00:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül