Ma 2023. 6 5.
Fatime, Fatima, Bonifác napja van.
Látogatók száma : 55350336    
Honlapkeszites

Tárgyalnak a Bonbonetti nagykanizsai üzemének átvételérõl

A Bonbonetti ukrán tulajdonosa ugyan megszünteti gyártását Nagykanizsán, de a 64 embert foglalkoztató üzem átvételérõl és a termelés folytatásáról több potenciális vevõvel folynak tárgyalások - közölte a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója pénteken az MTI megkeresésére.


Borsos József elmondta: a Bonbonetti ukrán tulajdonosa a bejelentési kötelezettségének megfelelõen jelezte a munkaügyi központnak, hogy a nagykanizsai termelést és az ott jelenleg dolgozó 64 ember foglalkoztatását december 31-ig megszünteti.
Ezzel párhuzamosan azonban több potenciális vevõvel vagy üzemeltetõvel is folynak tárgyalások, hogy az üzem megvásárlásával vagy más konstrukcióban a termelést tovább folytassák. A reménybeli vevõk a munkaügyi központtal is felvették a kapcsolatot - jelezte az igazgató.
Hozzátette azt is, hogy a megyei kormányhivatal és a munkaügyi központ a leendõ vevõknek minden támogatást megad, így egyebek mellett munkahelymegõrzõ támogatást is ahhoz, hogy a nagykanizsai édesipari üzem tovább mûködjön és a dolgozókat ne kelljen elbocsátani.
A Népszabadság pénteki számában a Bonbonetti vezérigazgatója, Sánta Sándor a lépést a hatékonyság növelésének kényszerével indokolta. Utalt arra, hogy cégcsoportjuk az utolsó olyan édesipari gyártó Magyarországon, amelynek nagy kapacitású gyára van az országban, és meghatározó márkákat gyárt.
Sánta Sándor elmondta, hogy több megoldáson is gondolkodnak a nagykanizsai gyár jövõjével kapcsolatban, és olyan megoldást részesítenének elõnyben, amelynek eredményeként megmaradhat a helyi gyártás.
Hangsúlyozta, hogy a magyarországi fejlemények nem állnak összefüggésben az ukrán anyacég, a Viktor Porosenko érdekeltségében álló Roshen problémáival az orosz piacon, amelyek ugyan alapvetõen nem rendítik meg az európai, amerikai és kanadai érdemi piacokkal is rendelkezõ céget, de azért komoly bevételkiesést okoznak.
A lapnak sikerült megtalálnia egy befektetõt, aki vevõje lehet a gyárnak. Részleteket - a nem édesipari vállalkozásokban érdekelt - Géczi László nem közölt, de annyit elmondott: banki hitelek és uniós támogatás felhasználásával biztosítaná a termelés fenntartását, a dolgozók további foglalkoztatását.
A Kanizsahír hírportál egy korábbi értesülése szerint a szakszervezetet arról tájékoztatta a bezárás okaként a Bonbonetti Choco Kft. vezetése, hogy a népegészségügyi termékadó 2011-es bevezetése óta rohamosan megerõsödött a feketegazdaság az édesipari termékek piacán. A társaság nem kis- vagy közepes vállalkozás, ezért nem jut fejlesztési forrásokhoz, a termékei pedig így nem képesek felvenni a versenyt a feketepiaci alternatívákkal.
A Bonbonetti cég neve is Nagykanizsáról származik, ugyanis a zalai városban már a rendszerváltás elõtti évtizedekben készült egy ostyaféle ezen a néven, majd a privatizációt követõen a termék nevét vette fel az itt mûködõ cég.
A mai Bonbonetti a honlapján található cégtörténet szerint több tulajdonosváltás után került az ukrán Roshen kezébe. A Stollwerck Budapest Kft.-t és a nagykanizsai Bonbonetti Kft.-t 2004-ben vásárolta meg, majd az egész cégcsoportot Bonbonettire keresztelte át.
A nyilvános cégadatok szerint a Bonbonetti Choco Kft. nettó értékesítési árbevétele 9,78 milliárd forint volt 2013-ban, 2012-ben 11,42 milliárd. Adózás után tavaly 8,5 millió forint volt a társaság vesztesége, a tavalyelõtti 133,3 millió forintos veszteséget követõen.

 

MTI - Kanizsa2014-09-26 14:11:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül