Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55399523    
Honlapkeszites

Önkormányzat 2014 - Még egy hétig lehet delegáltakat bejelenteni a választási bizottságokba

Az októberi önkormányzati választáson induló jelölteknek még egy hetük van arra, hogy tagokat delegáljanak az ország mintegy 11 ezer szavazatszámláló bizottságába. A delegálás elsõsorban a jelöltek és a jelölõszervezetek érdeke, mert így saját embereiken keresztül gyõzõdhetnek meg a választás tisztaságáról.


A jogszabály szerint a választási bizottságoknak - a választott tagokon felüli - további egy, illetve két tagját a választókerületben jelöltet, listát állító jelölõszervezet vagy a független jelölt bízza meg.
A szavazatszámláló bizottságba, az egy szavazókörös településen pedig a helyi választási bizottságba két-két tagot lehet delegálni.
Két tagot küldhet a szavazatszámláló bizottságba az egyéni listás vagy egyéni választókerületi képviselõjelöltet, polgármesterjelöltet, fõpolgármester-jelöltet, illetve kompenzációs, fõvárosi kompenzációs és megyei listát állító jelölõszervezet, továbbá a független jelölt.
A helyi választási bizottságba egy tagot delegálhat az egyéni listás vagy egyéni választókerületi képviselõjelöltet, valamint a polgármesterjelöltet állító jelölõszervezet, illetve a független jelölt.
A területi választási bizottságba egy tagot küldhet a megyében listát állító jelölõszervezet, a Fõvárosi Választási Bizottságba ugyancsak egy tagot delegálhat a fõpolgármester-jelöltet és fõvárosi kompenzációs listát állító jelölõszervezet, valamint a független fõpolgármester-jelölt.
A Nemzeti Választási Bizottságba a helyi önkormányzati képviselõk és polgármesterek választásán nem lehet tagot delegálni.
A közösen jelöltet, illetõleg listát állító szervezetek együttesen jogosultak tagot megbízni a választási bizottságba.
A választási bizottságok megbízott tagjait szeptember 26-án 16 óráig a választási bizottság elnökénél, a szavazatszámláló bizottság megbízott tagjait a helyi választási iroda vezetõjénél kell bejelenteni. Megbízott tag csak az lehet, aki a választáson jelöltként indulhat, ugyanakkor a megbízott tagnak nem kell a választókerületben (helyi választási bizottság mûködése esetén a településen) lakcímmel rendelkeznie.
A jelölõszervezeteknek, független jelölteknek érdekük, hogy valamennyi választási szervbe delegáljanak tagot, mivel így saját megbízottjaikon keresztül gyõzõdhetnek meg a választás tisztaságáról, ellenõrizhetik azt, és részt vehetnek az esetleges jogviták eldöntésében.
A választási bizottságokban ülõ választott és megbízott tagoknak azonos jogaik és kötelezettségeik vannak. A párt által megbízott tag a bizottság rendelkezésére álló valamennyi információt megismerheti. A tevékenysége során tudomására jutó személyes adatokat azonban sem az õt megbízó pártnak, sem másnak nem adhatja ki.

 

MTI - Kanizsa2014-09-19 07:23:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül