Ma 2023. 6 9.
Félix, Előd, Annamária napja van.
Látogatók száma : 55408602    
Honlapkeszites

Kiss Nándor és Varga Szilárd kiállítása a HSMK-ban

A Magyar Fotográfia Napja alkalmából Kiss Nándor és Varga Szilárd, a Kanizsa Fotóklub alkotóinak fotóiból nyílt kiállítás a Hevesi Sándor Mûvelõdési Központ színházi elõcsarnokában.


A szeptember 20-ig látogatható tárlatot Kovácsné Mikola Mária intézményigazgató köszöntõje után Peterman Károly nyitotta meg.
– 1840. augusztus 29-én mutatták be Magyarországon elõször azt a fényképet, melyet fotokémiai eljárással hoztak létre – idézte fel a fotografálás kezdeteit a klub oszlopos tagja. – A HSMK is évek óta részt vesz a Fotográfia Napja megünneplésében, lehetõséget biztosítva olyan alkotók bemutatkozására, akik eddig még nem kaptak nyilvánosságot. Ezúttal két fiatal alkotó, Kiss Nándor és Varga Szilárd vállalta a bemutatkozást. Képeiken keresztül megismerjük gondolataikat, a világról alkotott véleményüket. Eleinte õk is családi kirándulásokról, külföldi túrázásokról próbálták „érzelmeiket” hazavinni, majd ahogy kiszélesedett technikai és elméleti tudásuk, egyre jobban észrevették a dokumentumok manipulálhatóságát, rutint szereztek a számítógépes programok használatában. Kiss Nándor legérettebb képei a hajnali harmatcseppek, a pókháló foglya, mert ezeken a képeken a fény igazi virtustáncot jár. Varga Szilárd felvételein is valami mást érzünk azáltal, hogy kifesti, álarc mögé rejti modelljét, átértékeli, új értelmet ad képeinek. A gyöngysoros és láncos aktfotói még ennél is mélyebb érzelmeket, gondolatokat próbálnak meg felénk közvetíteni. Mindkettejük esetében megfigyelhetõ, hogy elõszeretettel választják a fekete-fehér megnyilvánulást, talán mert így is fokozni kívánják képeik mondanivalóját. Fekete-fehérben talán egyszerûbbé válik a szépség és drámaibbá az érzelem – összegezte Peterman Károly.

B.E.
 2014-08-31 08:05:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül