Ma 2023. 3 29.
Auguszta, Bertold napja van.
Látogatók száma : 54795673    
Honlapkeszites

Kanizsai Bor- és Dödöllefesztivál tizenegyedszer: Gasztronómia, kultúra és sport

A Kanizsai Kulturális Központ, a Thúry György Múzeum, a Kanizsa Turizmusáért Egyesület és az önkormányzat közös szervezésében idén immáron 11. alkalommal rendezik meg városunkban a Kanizsai Bor- és Dödöllefesztivált szeptember 12-én és 13-án. A fõzõversenyre a nevezéseket szeptember 5-ig a Tourinform nagykanizsai irodájában adhatják le.

A fesztivál két napjának programkínálatát Magyar Ferenc, a Kanizsa Turizmusáért Egyesület elnöke foglalta össze. Kiemelte, tavaly a becslések szerint közel 16 ezren vettek részt az eseményen. Idén is kibõvített helyszínen tartják meg a programokat, egy-egy színpad lesz az Erzsébet téren és a Kiskastély udvarán. A fõzõverseny helyszínéül pedig a lezárt Fõ utca szolgál majd.


Az elõzõ években megszokott hagyományos elemeket megtartották, azonban idén nagyobb hangsúlyt fektetnek a gyermekek kikapcsolódására és jobban dominálnak majd a tájjellegû ételek és a borkínálat is szélesebb lesz. A programok sora pénteken a polgármester megnyitójával veszi kezdetét. A rendezvénynek része a 4 Torony projekt is, így fellépnek Csáktornya, Kapronca, Kaposvár és Nagykanizsa mûvészeti együttesei is. Az elsõ nap záró koncertjeit az Ivan and The Parazol és Caramel adja. Szombaton a hagyományos ünnepi felvonulással kezdenek, majd helyi nívós mûvészeti csoportok produkcióit lehet megtekinteni a színpadon. A Hooligans koncertjét követõen zárásként az idõjárás miatt elmaradt 20-ai tûzijátékot is megnézhetik az érdeklõdõk. A kísérõ programok között pedig csúszda, ugrálóvár, népi körhinta, tûzoltó bemutató és a belvárosi kerékpárverseny szerepel.
Kovácsné Mikola Mária, a Kanizsai Kulturális Központ (KKK) igazgatója a gyerekprogramokról számolt be bõvebben. – Arra törekedtünk, hogy a legkisebbeknek is színes programokat kínáljunk. A kicsiket és szüleiket az Énekmondó együttes, a gólyalábasok, Ribizli bohóc és a Ziránó bábszínházzal várjuk – mondta az igazgató.
A társszervezõ Thúry György Múzeum az 1900-as évek elejét idézõ hetivásári életképet állít az Erzsébet térre. Ahogy Száraz Csilla múzeumigazgató kiemelte, a hangulatot egy terményekkel megrakott szekérrel, kosarakat áruló nõvel, fazekas termékekkel teremtik meg. Ezzel szeretnék felhívni a figyelmet a múzeumra, ahol a fesztivál ideje alatt hosszabbított nyitva tartással várják az állandó és idõszaki kiállítások iránt érdeklõdõket.
Borda Attila, a Spirit Hotel Thermal Spa konyhafõnöke a fesztivál gasztronómiai programjáért felel. A verseny lebonyolításában pár apró változtatás várható. A zsûribe pedig olyan embereket hívtak meg, akik a magyar tradicionális gasztronómiáért tesznek és kapcsolódnak a dödölléhez.
– Hogy a legjobb minõségû ételt el tudjuk készíteni, ahhoz a legjobb minõségû alapanyag szükséges – ezt már dr. Polgár Zsolt, a Pannon Egyetem Burgonyakutatási Központjának igazgatója mondta. A dödölle legfontosabb alapanyagát, a burgonyát fõszponzorként a központ biztosítja. Az intézet 60 éve mûködik, és olyan fajtákat nemesítettek például, melyek hámozás után sem barnulnak meg.
Cseresnyés Péter polgármester zárásként emlékeztetett, a KKK munkatársainak az ötlete volt a dödöllefesztivál és ez alapján valósult meg a város támogatásával. Így nõtte ki magát az ország számos területén számon tartott eseménnyé, mely nem csupán a gasztronómiáról, hanem a kultúráról és a sportról is szól.

V.M.2014-08-26 10:19:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül