Ma 2019. j?nius 17. h?tf?,    
Laura napja van.    
Látogatók száma : 41566804    
Honlapkeszites

Zalaegerszegtõl Budapestig emlékeznek Keresztury Dezsõre

Dombormû-avatással, emlékkonferenciával, valamint koszorúzásokkal emlékeznek Zalaegerszegtõl Budapestig a 110 éve született irodalmárra, Keresztury Dezsõre - mondta el hétfõi zalaegerszegi sajtótájékoztatóján a Keresztury Emlékbizottság elnöke.


Gyimesi Endre felidézte, hogy a zalai megyeszékhely szülöttének szentelt emlékév programjai már januárban elkezdõdtek. Költõi munkásságáról Pomogáts Béla tartott elõadást, szavalóversenyeket rendeztek a zalaegerszegi középiskolásoknak, de virrasztást is tartottak a polihisztor elõtt tisztelegve.
A rendezvények a Keresztury Dezsõ születésének szeptember 6-i évfordulójához közel, 4-én folytatódnak, ekkor avatják a zalaegerszegi Kazinczy tér és a Mártírok útja sarkán álló szülõházon Németh János Kossuth-díjas keramikusmûvész alkotását. A dombormû a szülõföldhöz való viszonyulását, kötõdését szimbolizálja a zalai dombokkal - fogalmazott Gyimesi Endre.
A nap folytatásaként tudományos konferenciát rendeznek, amelyen mások mellett Szörényi László Széchenyi-díjas irodalomtörténész, Pomogáts Béla, valamint Fûzfa Balázs egyetemi docens Keresztury Dezsõ Pannóniához, vagyis a szélesebb régióhoz való kötõdésérõl tart elõadást. Délután korábban nem látott dokumentumok, emlékek bemutatásával Keresztury Dezsõ örökségérõl nyílik kiállítás Hûséggel, felelõsséggel címmel. Másnap a város megemlékezéseként koszorúzzák meg a Keresztury téren a névadó szobrát.
Az emlékbizottság rendezvényei Budapesten folytatódnak szeptember 8-án, amikor koszorút helyeznek el a Farkasréti temetõben Keresztury Dezsõ síremlékénél, délután pedig az V. kerületi önkormányzattal közösen a Semmelweis utcában, az egykori lakóházának falán lévõ emléktáblánál.
Gyimesi Endre elmondta még: a Keresztury-emlékév rendezvényei az év végéig tartanak kiállítással, felolvasóestekkel, középiskolásoknak szóló mûsorokkal. A szervezésben a szülõváros önkormányzata, a zalaegerszegi Deák Ferenc és a József Attila könyvtár, a városi mûvelõdési központ, a Pannon Írók Társasága, valamint a Keresztury Alapítvány is részt vesz.
Szemes Béla, az emlékbizottság titkára azt is hozzátette: a szeptember 4-i tudományos konferencián elsõsorban a város diákjaira számítanak résztvevõként.
Keresztury Dezsõ (1904-1996) Széchenyi-díjas író, költõ, irodalomtörténész, kritikus, mûfordító, egyetemi tanár volt. Tanulmányait Eötvös-kollégistaként a budapesti, a berlini és a bécsi egyetemen végezte. A második világháború elõtt a berlini egyetem magyar lektora, a magyar intézet könyvtárosa volt, majd az Eötvös József Collegium magyar tanára volt. A háború elõtti években a Pester Lloyd címû német nyelvû napilap irodalmi, majd kulturális rovatvezetõjeként is tevékenykedett.
A Magyar Írók Szövetsége alapító tagja volt, 1945 és 1947 között a Nemzeti Parasztpárt tagjaként vallás- és közoktatásügyi miniszterként dolgozott, késõbb a Magyar Tudományos Akadémia fõkönyvtárosa lett. 1950-tõl nyugdíjba vonulásáig, 1971-ig az Országos Széchényi Könyvtár tudományos fõosztályvezetõje volt, 1982-ben lett a Magyar Tudományos Akadémia tagja, 1994-tõl a PEN Club tiszteletbeli elnöki tisztét is betöltötte.

MTI - Kanizsa2014-08-25 12:29:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble