Ma 2023. 6 5.
Fatime, Fatima, Bonifác napja van.
Látogatók száma : 55353704    
Honlapkeszites

A magyar kommunista vezetõket bemutató online kiadványt tett közzé a Kommunizmuskutató Intézet

Az egykori magyar kommunista vezetõket bemutató online kiadványt tett közzé a Kommunizmuskutató Intézet a Totalitárius Diktatúrák Áldozatainak Európai Emléknapja alkalmából.


Az ezt bemutató pénteki sajtótájékoztatón Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója elmondta, hogy az online kereshetõ adatbázis a 25 évvel ezelõtt, az egykori kommunista politikai bizottság tanulmányozásához készült segédanyag 21. századi megfelelõje.
A segédanyag már csak néhány példányban érhetõ el a könyvtárakban, mától viszont bárki elérheti az interneten - mutatott rá.
Tallai Gábor hangsúlyozta: a totális diktatúrákkal kapcsolatos történészi munka nem könnyû, hiszen számos olyan dokumentum, esemény tartozik ide, amelynek létét vagy tagadják vagy féligazságokba öltöztetik.
Markó György, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója arról beszélt, hogy a történészek nemcsak a nagy összefüggéseket kutatnak, hanem nevet adnak az áldozatoknak és a felelõsöknek is. Az adatbázis ez utóbbiról szól - mondta.
Nyírõ András szociológus, történész, a segédanyag egyik szerkesztõje, az online adatbázis készítõje elmondta, az anyag azzal a céllal jött létre, hogy leírják, kik és hogyan irányították az akkori rendszert. Egy olyan adattárt hoztak létre, amely abban segít, hogy kutatásokat alapozzanak rá.
A 104 nevet tartalmazó adatbázisban olyan emberek szerepelnek - életrajzzal, tevékenységeinek bemutatásával -, akik a politikai bizottság és titkárság, valamint a központi vezetõségben tisztséget töltöttek be - közölte.
Az online kiadvány www.kommunizmuskutato.hu/kommunista-vezetok címen érhetõ el.
Tallai Gábor a sajtótájékoztatón emlékeztetett, hogy az Európai Unió igazságügyi miniszterei lengyel-magyar-litván kezdeményezésre 2011. június 10-én Luxembourgban fogadták el azt a dokumentumot, amely a totalitárius rendszerek által elkövetett bûncselekmények áldozatainak emléknapjául az 1939-ben kötött Molotov-Ribbentrop-paktum - más néven Hitler-Sztálin-paktum - aláírásának évfordulóját, augusztus 23-át jelölte meg.
Az emléknapot elõször 2011-ben tartották meg, akkor európai uniós kormányzati szintû konferenciát rendeztek a soros EU-elnök Lengyelország fõvárosában, Varsóban.
A Kommunizmuskutató Intézetet a Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány alapította 2011-ben.
 

MTI - Kanizsa2014-08-23 07:16:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül