Ma 2023. 6 5.
Fatime, Fatima, Bonifác napja van.
Látogatók száma : 55350477    
Honlapkeszites

Pollenhelyzet - ÁNTSZ: az Alföld nagy részén már harmadfokú riasztás van érvényben a parlagfû miatt

A Hajdúság és a Hortobágy kivételével az Alföld teljes területére harmadfokú riasztást adott ki az Országos Környezetegészségügyi Intézet az elmúlt heti mérések alapján - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) pénteken az MTI-vel.

A Nagykanizsa-Miskolc vonaltól délre mindenütt másodfokú riasztás van érvényben, és hasonló a helyzet Tatabánya környékén is. Az Alpokalját leszámítva az ország többi részén is legalább figyelmeztetõ jelzés van érvényben.


A Parlagfû Pollen Riasztási Rendszer térképe az Aerobiológiai Monitorozási Hálózat adatai alapján készül el, a parlagfû pollenkoncentrációja alapján 6 fokozatú riasztási skálát alakítottak ki. A harmadik fokozatú riasztás azt jelenti, hogy légköbméterenként átlagosan 100-199 darab pollenszemet észleltek. Ugyanakkor hozzátették: ahol az átvonuló frontokat jelentõsebb esõ kíséri, átmenetileg visszaeshet a koncentráció.
A Nagykanizsa-Miskolc vonaltól délre mindenütt másodfokú riasztás van érvényben, és hasonló a helyzet Tatabánya környékén is. Az Alpokalját leszámítva az ország többi részén is legalább figyelmeztetõ jelzés van érvényben - írta az ÁNTSZ.
Közleményük szerint közeledünk a 2014-es parlagfûszezon csúcsához, de a csapadékos idõjárás miatt - a korábbi elõrejelzéssel szemben - késõbb, szeptember elsõ hetében várható a tetõzés.
A Parlagfû Pollen Riasztási Rendszer térképe a szezonban hetente frissül és a http://oki.antsz.hu/ címen, illetve a www.facebook.com/tisztiorvos oldalon keresztül érhetõ el. A térkép az ambrosia pollenkoncentrációjának adott hétre jellemzõ, becsült országos eloszlásáról ad tájékoztatást, míg ennek egészségügyi szempontú megítéléséhez a riasztási kategóriák szín szerinti besorolása szolgál támpontul.
Kiemelték továbbá, hogy az idõjárás szerepe is jelentõs: egy csapadékos idõszakot követõen pollenbõl is kevesebb van a légtérben. További információk és részletek a http://oki.antsz.hu/files/jelentesek/pprr/aktualis.pdf címen olvashatók.
Az ÁNTSZ közleményében kitért arra is, hogy a parlagfû mellett az üröm, valamint a libatop- és csalánfélék pollenkoncentrációja is magas a napokban. A kültéri allergén gombák koncentrációja jellemzõen közepes, de helyenként az is elérheti a magas-nagyon magas szintet.
A pázsitfüvek, a lórom és az útifû pollenje várhatóan csak alacsony mennyiségben lesz jelen a levegõben - írta az ÁNTSZ.

MTI - Kanizsa2014-08-22 09:09:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül