Ma 2023. 6 9.
Félix, Előd, Annamária napja van.
Látogatók száma : 55408736    
Honlapkeszites

Megkezdte vándorútját a hazai fehér gólyák többsége

Az augusztus közepén érkezett hidegfront hatására a hazai fehér gólyák többsége megindult a telelõterületek felé. A korábbi évek gyakorlatának megfelelõen idén is több példányt láttak el jeladóval, hogy vonulási útvonalaikat pontosan követni lehessen – tájékoztatta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) programkoordinátora az MTI-t.


Papp Ferenc elmondta: már 14 fehér gólya kapott GSM-alapú jeladót. Az MME szakemberei idén két projekt, a Madárvédelem és kutatás határok nélkül címû magyar-szlovák program és az Északi gólyahír projekt részeként is jelöltek meg madarakat.
"A fehér gólyák többsége már délkelet felé tart, sõt, a leggyorsabban vonuló példány, a szlovákiai Komáromszentpéter (Svaty Peter) községben megjelölt Peter Törökország déli részén, a szír határ közelében járt hétfõn délelõtt" – mondta a programkoordinátor.
Hozzátette: az Ipolyvecén megjelölt, nevét a községrõl kapó Veca már Bulgáriában, Tarnovo környékén van, mivel ugyanis idén nem volt sikeres a költése, az elsõk között indult útnak. Pár nappal késõbb kezdte meg a vonulást, de már ugyancsak Bulgáriában jár a Dejtár községbõl származó, Dalma nevû fehér gólya.
A Szécsényben megjelölt, Hófogó nevû fiatal madár, – amely nevét onnan kapta, hogy egy szerencsétlen landolás után a fészke melletti ház tetején a hófogórácsok közé szorult, ahonnan csak a tûzoltók tudták kiszabadítani, – Románia déli részéig jutott, jelenleg az Olt folyó torkolata közelében tartózkodik. Erre a területre megérkezett már Nógrád is, a tavaly õsszel Egyiptomban kémnek vélt, majd elengedése után elpusztított, Ménes nevû fehér gólya testvére.
Néhány madár azonban még nem kezdte meg vándorútját, köztük Január, aki tavaly az enyhe télnek köszönhetõen nem vonult el, – nevét is azért kapta, mert januárban látták el jeladóval –, ez évben pedig három fiókát nevelt fel a párjával. Egyelõre nem úgy tûnik, hogy el akarna indulni a többiekkel - jegyezte meg Papp Ferenc.
Hozzátette: egy jeladóval ellátott fehér gólya áramütés miatt elpusztult, egyet pedig legyengülve találtak meg a Jászságban, õ már egészen biztos, hogy nem tud elvonulni.
Zagyva, aki Ménes mellett a legismertebb magyar jeladós gólya, ez év júniusa óta nem szolgáltatott adatot, utolsó ismert tartózkodási helye az egyiptomi Port-Szaíd környéke volt. "Feltételezhetõ, hogy a jeladó hibásodott meg és reméljük, Zagyva jövõre hazatér. Az egészen biztos, hogy idén sem érkezett meg Közép-Európába" - mondta Papp Ferenc. A 2012 augusztusában a Nógrád megyei Nemti község határában befogott és megjelölt Zagyva jeladója 11 603 GSM-koordinátával szolgált. Ezek alapján tudják az MME szakemberei, hogy a madár élete elsõ telét Törökország földközi-tengeri partvidékén, a másodikat Tanzánia déli részén töltötte. A fehér gólyák vonulási útvonalának egy korábban ismeretlen kitérõjérõl is neki köszönhetõen tudnak, ugyanis kétszer felkereste Csád déli részét, a Száhel-övezetet.
A jeladós fehér gólyák vonulási útvonala ide kattinva az interneten is követhetõ. MTI Fotó: Varga György

MTI - Kanizsa2014-08-19 09:55:00


További hírek:


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül