Ma 2023. 5 29.
Magdolna, Magda, Ervin napja van.
Látogatók száma : 55320300    
Honlapkeszites

Önkormányzat 2014 - Hétfõn állapítják meg a jelöltté váláshoz szükséges ajánlásszámokat a jegyzõk

Hétfõn kell minden jegyzõnek és megyei fõjegyzõnek megállapítania az önkormányzati választáson a jelöltek és listák indulásához szükséges ajánlások számát.


A választási eljárásról szóló törvény szerint az októberi önkormányzati választáson azok a jelöltek és listák vehetnek részt, amelyek összegyûjtötték az induláshoz szükséges számú választópolgári támogató ajánlást. Az országgyûlési és európai parlamenti (EP-) választáshoz hasonlóan a választópolgárok több jelöltet is ajánlhatnak.
Azokon a településeken, ahol tízezernél kevesebb a lakosok száma, egyéni listás jelöltek, a tízezret meghaladó lakosú településeken pedig egyéni választókerületi jelöltek indulhatnak a képviselõ-testületi tagságért.
A helyi önkormányzati képviselõk és polgármesterek választásáról szóló törvény szerint képviselõjelölt az lehet, akit az adott választókerület választópolgárainak legalább 1 százaléka jelöltnek ajánlott. Polgármesterjelölt az lehet, akit a 10 ezer vagy annál kevesebb lakosú település választópolgárainak legalább 3 százaléka, a 10 ezer lakost meghaladó, de 100 ezer vagy annál kevesebb lakosú település esetén legalább 300 választópolgár, a 100 ezernél több lakosú település esetén legalább 500 választópolgár jelöltnek ajánlott.
Bár a jogszabály rögzíti, hogy a jelölteknek a választók hány százalékának támogatását kell megszerezniük az induláshoz, a jelöltállításhoz szükséges ajánlások pontos számát a helyi választási iroda vezetõjének - azaz a jegyzõnek - kell megállapítania.
A megyei lista állításához szükséges ajánlások számát a területi választási iroda vezetõje, azaz a megyei fõjegyzõ állapítja meg, a fõpolgármester-jelölt állításához szükséges ajánlások számát pedig a Fõvárosi Választási Iroda vezetõje.
A megyei választókerületben listát az a jelölõszervezet állíthat, amely a választókerület választópolgárai 0,5 százalékának ajánlását összegyûjtötte. Fõpolgármester-jelölt pedig az lehet, akit legalább 5 ezer fõvárosi választópolgár ajánlott jelöltnek.
Az ajánlások számát hétfõn kell megállapítani, ehhez pedig az augusztus 15-én, pénteken a névjegyzékben szereplõk adatait kell alapul venni.
Az egyéni listás és az egyéni választókerületi jelöltet, a polgármesterjelöltet és a fõpolgármester-jelöltet legkésõbb szeptember 8-án 16 óráig kell bejelenteni. A kompenzációs listát, a fõvárosi kompenzációs listát és a megyei listát pedig legkésõbb szeptember 9-én 16 óráig kell bejelenteni.

 

MTI - Kanizsa2014-08-17 11:49:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül