Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55395179    
Honlapkeszites

A lakáskiadás szabályaira figyelmeztet a NAV

A kiadó ingatlanok csúcsszezonja augusztusra és szeptemberre esik, a lakáskiadás szabályait azonban kevesen ismerik; pedig sok kellemetlenséget megúszhatnak a felek, ha a bérbeadás körül minden papír rendben van - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).


Az adóhatóság közleménye szerint fontos, hogy a bérlõknek a bérbevett lakásról mindig legyen érvényes lakásbérleti szerzõdésük, valamint a havi lakbér kifizetésérõl kérjenek és kapjanak is átvételi elismervényt. A legjobb megoldás, ha minden hónapban átutalják a bérleti díjat és a közlemény rovatban feltüntetik a dátumot és a "bérleti díj" megnevezést.
Ha nem turisztikai célból adja ki valaki a házát vagy a lakását, nem kötelezõ adószámot kiváltania. Az ilyen jellegû bérbeadás - ha csak a bérbeadó nem választ más formát - mentes az áfa alól, így arról nem kell számlát kibocsátani, azonban a nyugta ilyen esetekben is kötelezõ. A nem turisztikai célú lakóingatlan bérbeadásnál a bérbeadó választhat adófizetési kötelezettséggel járó formát, ha már rendelkezik adószámmal. Adóköteles bérbeadás esetén az áfatörvény szerinti számla- illetve nyugtaadás kötelezõ.
A NAV tapasztalatai azt mutatják, hogy a bérbeadók jelentõs része még mindig nincs tisztában azzal, hogy a bérbeadásáról nyilvántartást kell vezetnie: bevételi nyilvántartást, vagy bevételi- és költség-nyilvántartást.
A lakás bérbeadásából származó jövedelmet a bevételbõl két módon lehet megállapítani. Az egyik lehetõség a tételes költségelszámolás, amikor a bevételt, a jövedelem kiszámításánál csökkentik az igazolt költségek - közüzemi számlák, felújítási költségek - és az értékcsökkenés. A másik lehetõség pedig a bevétel csökkentése a 10 százalékos költséghányaddal. A jövedelem után negyedévenként adóelõleget kell fizetni, majd az adóbevallásban önálló tevékenységbõl származó jövedelemként kell feltüntetni. Az adó mértéke a jövedelem 16 százaléka.
Abban az esetben, ha a bérlõ kifizetõhelynek számító gazdálkodó, akkor a bérbeadó jövedelmét és az adóelõleget õ állapítja meg és vonja le a bérleti díjból.
Amennyiben a bérbeadásból származó jövedelem meghaladja az 1 millió forintot, akkor a jövedelem egészére a 16 százalékos adón felül 14 százalék egészségügyi hozzájárulást is kell fizetni mindaddig, amíg a magánszemély el nem éri a 450 ezer forintos hozzájárulás-fizetési felsõ határt.

 

MTI - Kanizsa2014-08-17 07:22:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül