Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55399142    
Honlapkeszites

Önkormányzat 2014 - Tizenkét településen lesz legalább két nemzetiségi szavazókör

A nemzetiségi önkormányzati képviselõk október 12-i választásán a választók településenként kijelölt, úgynevezett nemzetiségi szavazókörben adhatják le voksukat, de lesz 12 olyan település, ahol több nemzetiségi szavazókört kellett kijelölni a választói jegyzékben szereplõk nagy száma miatt. Nagykanizsán mind a kettõ a Bolyai iskolában lesz.


A települési nemzetiségi választásokat egy napon tartják a helyi önkormányzati képviselõk és polgármesterek választásával, ám a voksolásban csak az vehet részt, aki szeptember 26-ig felveteti magát a nemzetiségi névjegyzékbe.
A Nemzeti Választási Bizottság 2715 települési nemzetiségi választást tûzött ki az ország 1744 településen.
A nemzetiségi névjegyzékben szereplõ választópolgárok a nemzetiségek számára kialakított külön szavazókörben adhatják le a nemzetiségi választásra szóló szavazatukat.
A nemzetiségi szavazókörben több nemzetiség választópolgárai is voksolhatnak, külön-külön választói jegyzék alapján. Újabb szavazókört akkor lehet kialakítani, ha a nemzetiségi választói jegyzékben vagy jegyzékekben szereplõ választópolgárok száma 1200 felett van.
A Nemzeti Választási Iroda adatai alapján 12 olyan település van, ahol egynél több nemzetiségi szavazókört kellett kialakítani.
Két nemzetiségi szavazókör lesz Nagykanizsán, Mohácson, Dabason, a fõváros VIII. kerületében, Gyõrben, Miskolcon, Szarvason, Esztergomban és Békéscsabán.
Három olyan település is van, ahol a várakozások szerint nagyon sokan jelentkeznek majd a névjegyzékbe, így három nemzetiségi szavazókör kialakításáról döntöttek a fõváros XVIII. kerületében, Pécsen és Újhartyánban.

 

MTI - Kanizsa2014-08-11 11:43:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül