Ma 2023. 6 5.
Fatime, Fatima, Bonifác napja van.
Látogatók száma : 55353385    
Honlapkeszites

Önkormányzat 2014 - Augusztus végéig kell megválasztani a helyi és területi választási bizottságokat

Augusztus végéig kell megválasztaniuk a helyi képviselõ-testületeknek a helyi választási bizottsági tagokat, a fõvárosi, megyei közgyûléseknek pedig a területi választási bizottsági tagokat.


A helyi önkormányzati képviselõk és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselõk választásán négyfajta választási bizottság mûködik: a szavazatszámláló bizottság, a helyi választási bizottság, a területi választási bizottság, valamint a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).
Az NVB-t tavaly szeptemberben választotta meg az Országgyûlés, a szavazatszámláló bizottságokat pedig az országgyûlési voksolás elõtt kellett megválasztaniuk a képviselõ-testületeknek. Mivel azonban sem az országgyûlési, sem az európai parlamenti (EP-) választáson nem mûködtek a helyi, illetve területi választási bizottságok, ezeket most, az õszi önkormányzati választás elõtt kell megválasztaniuk a képviselõ-testületeknek, illetve közgyûléseknek.
A választási eljárásról szóló törvény szerint a bizottságokat a voksolás elõtti 42. napig kell megválasztani, azaz az október 12-i voksolás esetében augusztus 31-én 16 óráig.
A helyi választási bizottság feladata többek között a polgármester-, az egyéni listás, illetve az egyéni választókerületi jelöltek, kompenzációs listák nyilvántartásba vétele, a települési szavazólap jóváhagyása, de a helyi választási bizottságnak kell elbírálnia a polgármester- és képviselõ-választással kapcsolatos kifogásokat, és megállapítania a polgármester- és képviselõ-választás eredményét is.
A helyi választási bizottságoknak három-három tagjuk és legalább két-két póttagjuk van, de azokon a településeken, ahol csak egy szavazókör van, a helyi választási bizottság legalább öt tagból áll.
A területi választási bizottság dönt a megyei listák és fõvárosi kompenzációs listák, valamint a fõpolgármester-jelöltek nyilvántartásba vételérõl, jóváhagyja a megyei listás szavazólapot és a fõpolgármester-választás szavazólapját, dönt a megyei listás és fõpolgármester-választással kapcsolatos kifogásokról, elbírálja a helyi választási bizottságok határozatai elleni fellebbezéseket, és megállapítja a megyei listás választás és a fõpolgármester-választás eredményét.
A területi választási bizottságoknak szintén három-három tagjuk és két-két póttagjuk van.

 

MTI - Kanizsa2014-08-11 08:49:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül