Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55397300    
Honlapkeszites

Bemutatkozik a Becsehely Önkéntes Tûzoltó Egyesület

Becsehely két nagyobb település összeolvadásával alakult ki, ezért 1956-ig két tûzoltó egyesület mûködött a mai területén. Megalakításuk dátuma ismeretlen, csak azt lehet tudni, hogy a Becsehely II. kerületi egyesületet (Pola) 1927-ben újraalakították. 1956 után (a forradalomban játszott szerepe miatt) az I. kerületi (Becsehelyi) Tûzoltó Egyesületet nyomtalanul felszámolták. Olyan alapos munkát végeztek, hogy az 1989-es cégbírósági bejegyzéséig semmilyen írásos nyomát nem lehetett fellelni az egyesületnek. Évekig nem volt szertára, a felszerelések eltûntek. Majd önerõbõl, a nyolcvanas évekre elkészült az új tûzoltószertár, amelyhez a kilencvenes években egy szerállást építettek.


Az elmúlt húsz év során Zala megye és az ország egyik legeredményesebb tûzoltó egyesületévé nõtte ki magát a becsehelyi, a megyei és körzeti versenyeken folyamatosan dobogós helyezéseket értek el. Ifjúsági csapatuk háromszoros országos bajnok és rendelkezik osztrák ezüst- és bronz-minõsítésû rajokkal is. Három alkalommal képviselték Magyarországot tûzoltó olimpián, legjobb eredményüket 2007-es évben érték el Svédországban, ahol másodikak lettek, ezzel arany minõsítést szerezve. Felnõtt csapatuk az Országos Kismotorfecskendõ-szerelési Bajnokságban rendszerint dobogós helyezést ér el, de a tradicionális országos versenyen is kimagaslóan szerepelnek, egyre jobb teljesítménnyel büszkélkedve.

A képzettséget illetõen sem vallanak szégyent a becsehelyiek. Tûzoltásvezetõi–irányítói jogosultsággal négy, negyven órás alapfokú végzettséggel tizenöt tagjuk rendelkezik. Az önkéntesek közül többen ezek mellett árvízi védekezési minõsítéssel és polgárvédelmi felsõfokú végzettséggel is rendelkeznek.

Együttmûködési megállapodás alapján az egyesület rendszeresen részt vesz a területükön keletkezõ tüzek oltásában (évente hat-tizenöt eset). Aktív tagjaik évek óta, számos esetben segítséget nyújtanak a körzet többi egyesületének a káresetek felszámolásában, ezek mellett tûzoltóik a tavaszi, nyári idõszakban önkéntes készenléti szolgálatot is adnak. Vonulásaik jelentõs részét az egyre gyakoribb vihar- és vízkárok felszámolása, az idõs emberek által lakott ingatlanok megóvása teszi ki. Régebb óta vonulnak a járás azon településeire is, amelyeken jelenleg nincs tûzoltó egyesület, így az ott élõkön is segítenek.

Az egyesületet a 2008-as átalakítással hatékonyabbá tették, tûzoltó-mentõ tagozat alakult.

A becsehelyiek oroszlánrészt vállaltak a Zala Mentõcsapat megalakításában, tizenhárom fõs önálló alegységük oszlopos tagja a szervezetnek. Az elõírt rendszerbeállító gyakorlatot sikeresen teljesítették, így rendelkeznek a mûködéshez szükséges minõsítéssel is. A tavalyi nagy dunai árvíznél is részt vettek az árvízvédelmi munkálatokban, Gyõrújfalunál és Dunaszekcsõnél.segítették a védekezést.

A Becsehely Önkéntes Tûzoltó Egyesület legfontosabb célja, hogy az eddigi színvonalon folyatni tudja munkáját, sõt, a lehetõségek függvényében bõvítse is tevékenységi körét. Technikai fejlesztésekre és az elhelyezési körülményeik javítására készülnek, és a tervek között van a TAM gépjármûfecskendõjük erdõtüzesre átalakítása (különleges terepjáró képessége miatt) is. Az IVECO szer háromról hatszemélyesre történõ átalakítása, köddel oltóval való felszerelése, valamint a huszonkét méteres targonca létra vizsgáztatása és üzembe állítása szerepel még a középtávú célok között - olvasható a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján.

Fotó: Becsehely ÖTE

Kanizsa2014-08-07 14:24:00


További hírek:


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül