Ma 2021. 10 17.
Hedvig, Ignác, Rudolf napja van.
Látogatók száma : 51048103    
Honlapkeszites

Látványos hattyúgyûrûzési road show a Balatonon

Látványos hattyúgyûrûzési road showra hívja az érdeklõdõket a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület augusztus 14-én és 15-én a Balaton hét helyszínén.


Az egyesület negyedik alkalommal szervezi meg a balatoni bütyköshattyú-állomány látványgyûrûzését - közölték a szervezõk az MTI-vel.
Augusztus 14-én, csütörtökön Balatonfüreden, Révfülöpön és Keszthelyen, másnap Balatonmáriafürdõn, Balatonfenyvesen, Fonyódon, Balatonlellén, majd ismét Balatonfüreden várják az érdeklõdõket az egyesület munkatársai, akiknek a majdnem három méteres szárnyfesztávú, erõs és harcos hattyúkat puszta kézzel kell elfogniuk.
Az esemény célja, hogy minél több egyedre kerüljön fel a színes gyûrû, mert ennek segítségével befogás nélkül, távcsõvel vagy akár szabad szemmel is azonosítani tudják a madarakat és pontosabban tudják követni kóborlási szokásaikat.
A hattyúk különleges vedlési sajátossága, az úgynevezett lohosodás augusztus közepén jelentkezik, ilyenkor a repülõtollak egyszerre cserélõdnek, és emiatt a madarak akár 6-8 héten át nem tudnak repülni. A vedlés közeledtével a hattyúk nagy számban gyülekeznek a ragadozók ellen védelmet biztosító vizeken, Közép-Kelet-Európában az egyik legjelentõsebb gyülekezõhelyük a Balatonon van - írták a közleményben.

MTI-Kanizsa
 2014-08-07 07:35:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül