Ma 2023. 3 24.
Gábor, Karina napja van.
Látogatók száma : 54773954    
Honlapkeszites

Tökös-mákos, túrós, meggyes s még vagy százféle rétessel készülnek...

Ha valaki jól meg akarja tömni a bendõjét rétessel, annak nem kell sokat várnia, ugyanis e hét szombatján - augusztus 9-én - rendezik meg Tótszerdahelyen immár 14. alkalommal a falu (egyik)védjegyévé vált ünnepet, a Rétesfesztivált.


Szorgos, horvát-magyar ajkú emberek lakta határmenti falu révén a programok már szinte "virradatkor" elkezdõdnek. Reggel 7 órától a község korántsem kicsi tavánál horgászverseny lesz, 8 órától pedig utcabajnokságra várják a (meg)mérkõzni vágyókat. Akik pedig a sportos programoknak köszönhetõen a fesztiválra jól "bemelegítettek..", vagy azok, akik a tízórai étkezést már jó pár darab rétes elmajszolásával akarják megoldani, 10 órától a tótszerdahelyi Rétes utcában pótolhatják a kalóriát. Ugyanis a fesztivál gasztro-érdemi része ekkor veszi kezdetét. Ez idõ tájt tartják a megnyitó ünnepséget is, melynek során Cseresnyés Péter országgyûlési képviselõ és Tislér István, a település polgármestere mond beszédet. A nyitó-ceremóniát követõen - 10.40-tõl - a Fedák Kúria, a frissében elkészült konyha, étterem avatójára kerül sor. Az "átadót" Sandra Herman Meðimurska Zupanija, Muraköz megye fõispán helyettesének gondolatai színesítik.
Kísérõ programok - minden korosztálynak - a rendezvény majd ' 24 órájában lesznek, a kulturális "ínyencségek" garmadája pedig fél háromtól "indul be". Szó szerint rengeteg helyi, környékbeli, sõt még határon túli horvát mûvészeti csoport lép a pódiumra. Ugyan a rétes-rangadó eredményhirdetése egy kis "szünetet" iktat majd 16 órakor a zenés-táncos-énekes mûsorokba, ám a díjátadó után már folytatódik a mulatozás. Amiért még Bojan Jambrošiæ és zenekarának élõ koncertje is "kezeskedik". 21 órai kezdettel a tûzijáték égi tüneményeiben gyönyörködhetnek a fesztiválozók, a fények alatti romantikázás után pedig már a Freya Band húzza a talpalávalót, vélhetõen hajnalig...

Fotó: Zala Zöld Szíve Vidékfejlesztési Egyesület

Szabó Zsófi
 2014-08-06 12:56:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül