Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55401220    
Honlapkeszites

Önkormányzat 2014 - Kitûzte a nemzetiségi választásokat az NVB

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) kedden kitûzte a nemzetiségi önkormányzati képviselõk választását a helyi önkormányzati képviselõk és polgármesterek választásának napjára, a határozat értelmében 2715 nemzetiségi választás lesz az országban október 12-én.


A testületnek a törvény szerint a nemzetiségi választás idõpontját a települési önkormányzati választás napjára kellett kitûznie és azt kellett meghatároznia, hogy az egyes nemzetiségek mely településeken tarthatnak nemzetiségi választást.
A nemzetiségi választás kiírása nem jelenti azt, hogy a hivatalos kampány kezdetét vette volna, az - a települési önkormányzati választással egyidõben - augusztus 23-án kezdõdik.
Az NVB keddi határozatának mellékletében felsorolta, mely településeken, mely nemzetiségek választását tûzi ki, és meghatározta azt is, a voksoláson induló jelölteknek hány ajánlásra van szükségük a nyilvántartásba vételhez.
A törvény szerint azokra a településekre lehet nemzetiségi választást kiírni, ahol a legfrissebb (2011-es), önkéntes bevalláson alapuló népszámlálás adatai alapján legalább 25-en az adott nemzetiséghez tartozónak vallják magukat.
Az NVB a 2011-es népszámlálás alapján 2715 választást írt ki, a legtöbbet, 1383-at a roma nemzetiségiek számára, míg a legkevesebbet, 10-et a szlovénoknak. A bolgárok 37, a görögök 36, a horvátok 136, a lengyelek 53, a németek 547, az örmények 33, a románok 168, a ruszinok 44, a szerbek 63, a szlovákok 158, míg az ukránok 47 választást tarthatnak szerte az országban.
Az NVB a nemzetiségi névjegyzékben szereplõk száma alapján meghatározta a településeken megválasztható képviselõk számát: a települési önkormányzati képviselõk száma három, ha a nemzetiségi névjegyzékben a választás kitûzésének napján száznál kevesebben szerepelnek és négytagú a testület akkor, ha legalább százan vannak a névjegyzékben.
A névjegyzékben szereplõk száma alapján az NVB meghatározta azt is, hány tagúak lesznek az országos nemzetiségi önkormányzatok. Ezek szerint a legkisebb, 15 tagú testülete lesz a bolgár, a görög, a lengyel, az örmény, a román, a ruszin, a szerb, a szlovén és az ukrán nemzetiségnek. 23 tagú országos önkormányzata lesz a horvát és a szlovák nemzetiségnek, 39 tagú a német és 47 tagú a roma nemzetiség országos önkormányzata.
A nemzetiségi választópolgároknak regisztrálniuk kell magukat, ha részt szeretnének venni a nemzetiségi önkormányzati választáson. Regisztrálni személyesen a polgármesteri hivatalokban mûködõ választási irodákban vagy online az ügyfélkapun, illetve a www.valasztas.hu oldalon, továbbá levélben lehet szeptember 26-áig. Aki ezt nem teszi meg, az nem szavazhat a nemzetiségi képviselõk választásán, és nem is indulhat jelöltként.
Bár az NVB kiírta a nemzetiségi szavazásokat, de csak azokon a helyeken tartják meg azt, ahol (a névjegyzékben szereplõk számától függõen) legalább három vagy négy jelölt indul, és mindegyikükre legalább öt érvényes ajánlás érkezik. Egy nemzetiségi választópolgár nemzetiségének több jelöltjét is ajánlhatja.
Az NVB létszáma a nemzetiségi választások idejére nem bõvül az országos listát állító nemzetiségi szervezetek delegáltjaival.

 

MTI - Kanizsa2014-07-29 16:51:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül