Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55395392    
Honlapkeszites

Soltész Miklós: a hit és a civilek is segítenek a gyógyulásban

A mindennapi gyógyszeres kezelés mellett fontos a lelki oldal is, ami évtizedekig háttérbe szorult Magyarországon, de egyre többen észreveszik, hogy akár a hit, a vallásosság, akár a civil szervezetek ereje mennyire sokat segíthet a gyógyulásban - mondta az Emberi Erõforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelõs államtitkára hétfõn Zalaszabarban.


Soltész Miklós a daganatos betegségbõl gyógyuló gyermekek táboroztatását segítõ civil szervezetek támogatásáról és értékteremtõ munkájáról adott tájékoztatást a Gyógyuló Holnapocska tábor nyílt napján.
Arról is beszélt, hogy az állam által a minisztérium keretein belül mûködtetett Nemzeti Együttmûködési Alap az idén 365 millió forint támogatást nyújtott 525 pályázónak hasonló táborok szervezésére.
Az államtitkár közölte: ezzel szemben a "jogosan nagy vihart kavart" Norvég Alap az idén 136 pályázót támogat 1,3 milliárd forint értékben, vagyis negyedannyi helyre négyszeres összeget juttatott.
Hozzátette, "katasztrofális és rossz ez a rendszer", amelyben - a magyar állam támogatásaival összehasonlítva - a Norvég Alapon keresztül "sokszor teljesen feleslegesen, külföldi civil szervezetek befolyása alatt álló szervezeteket támogatnak". Példaként említette, hogy egy leszbikus szervezetet 20 millió forinttal támogatott az alap.
"Nem véletlen, hogy a magyar kormány felvette ezzel szemben a küzdelmet" - mondta, hozzátéve: a 2014-20-as tervezési idõszakban "biztos, hogy teljesen másképp fogunk ehhez hozzáállni". Nem lesznek ilyen kirívó aránytalanságok, "nem olyan civil szervezeteket fogunk támogatni, amelyek az értéktelenséget, felesleges dolgokat közvetítik" - fogalmazott.
Kérdésre válaszolva Soltész Miklós kifejtette: jelenleg csaknem 60 ezer civil szervezõdés mûködik Magyarországon, ezek együttesen mintegy 40 milliárd forint támogatáshoz jutnak különbözõ forrásokból. Hangsúlyozta, hogy a jövõben nagyobb hangsúlyt kell kapniuk a családokkal foglalkozó, illetve a gyógyító tevékenységeket segítõ civil szervezetek támogatásának.
Kitért arra is, hogy az európai uniós pénzeket "nem ajándékként kapjuk, ez jár, mint a többi tagállamnak is". Közölte, beleszólásunk kell, hogy legyen abba, hogy azok a civileknek szánt pénzek, amelyeket az EU-ból, a norvég vagy a svájci alapból kapunk, "tényleg jó helyre menjenek, jól hasznosuljanak".
Szabadics Zoltán, a Holnapocska Tábor alapítója a tájékoztatón arról számolt be, hogy harmadik éve nyaraltatnak a budapesti gyermekklinika közremûködésével daganatos betegségbõl gyógyuló gyerekeket. Ezúttal 25 iskolás korú fiút és lányt látnak vendégül egy hétig, s most elõször olyan gyerekek is vannak köztük, akik elhozhatták a testvérüket is.
Hozzátette, hogy a gyerekek éveken át tartó gyógykezelése után ezek az élmények is hozzásegítik õket ahhoz, hogy "visszatérhessenek abba a környezetbe, amelybõl a betegség kiszakította õket". Úgy fogalmazott: a társadalmi felelõsség alapján mindenkinek lehetõsége van arra, hogy önkéntesként, "akár egy tálca süteménnyel" vagy bármilyen más segítõ tevékenységgel hozzájáruljon ahhoz, hogy ezek a gyerekek minél hamarabb egészséges tagjai legyenek a társadalomnak.
Garami Miklós, a Semmelweis Egyetem II. számú Gyermekklinikájának fõorvosa is megerõsítette: csak a gyógyszeres kezelés nem elég a gyógyuláshoz. Ahhoz, hogy "teljes értékû gyereket adjunk vissza" - márpedig tíz gyerekbõl nyolcat meg lehet gyógyítani -, már a betegség diagnózisával együtt meg kell kezdeni a testi, lelki, szellemi rehabilitációt, amelynek kiváló helyszíne a zalaszabari tábor - tette hozzá. MTI Fotó: Varga György

MTI - Kanizsa2014-07-28 11:58:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül