Ma 2023. 6 5.
Fatime, Fatima, Bonifác napja van.
Látogatók száma : 55353435    
Honlapkeszites

Önkormányzati választás: ismerje meg a jelentõs változásokat!

Áder János köztársasági elnök kitûzte az önkormányzati választás idõpontját. Az október 12-ei választáson több változás is lesz a korábbiakhoz képest.


A legfontosabb változás, hogy míg 2010-ben négy évre választottunk helyi önkormányzati képviselõket és polgármestereket, októberben már öt évre választjuk meg õket. Így eltolódik az országgyûlési választáshoz képest az önkormányzati: a parlamenti választásokat továbbra is négyévente tartják, az önkormányzati választásokat pedig - az európai parlamenti választással egy évben -, ötévente. A választópolgárok - a korábbi önkormányzati választástól eltérõen, de hasonlóan az áprilisi országgyûlési választáshoz - már több jelöltet is ajánlhatnak. A jelöltek - az áprilisi országgyûlési és a májusi európai parlamenti választáshoz hasonlóan - ajánlóíveken gyûjthetik az ajánlásokat, az ajánlóíveket a választási irodák bocsátják az indulni szándékozók rendelkezésére.

A jelölteknek a korábbinál egy héttel kevesebb idejük lesz az ajánlásokat összegyûjteni: négy évvel ezelõtt a voksolást megelõzõ 27. napig lehetett ajánlásokat gyûjteni és a jelölteket bejelenteni a választási bizottságoknál, most viszont már a voksolás elõtti 34. napon lejár a határidõ. Ugyanígy hét nappal rövidül a listák bejelentésére rendelkezésre álló határidõ is, a voksolás elõtti 33. nap 16 óráig lehet majd megyei listákat és fõvárosi kompenzációs listákat bejelenteni. Változnak a jelöltséghez szükséges ajánlásszámok is. Az egyéni listás és az egyéni választókerületi jelölt, a polgármesterjelölt, a fõpolgármester-jelölt, valamint a megyei lista állításához szükséges ajánlások számát augusztus 18-án állapítják meg, az augusztus 15-én a központi névjegyzékben szereplõk száma alapján.

A 10 ezer vagy annál kevesebb lakosú településen a helyi önkormányzati képviselõket a település választópolgárai egyéni listás (korábban kislistásnak nevezett) választási rendszerben választják meg, ahol a település egy választókerületet alkot. A 10 ezernél több lakosú településen és a fõvárosi kerületben a képviselõk vegyes választási rendszerben - egyéni választókerületben és kompenzációs listán - jutnak mandátumhoz. Egyéni listás, illetve egyéni választókerületi képviselõjelölt a korábbi választásokhoz hasonlóan az lehet, akit az adott választókerület választópolgárainak legalább 1 százaléka jelöltnek ajánlott. A 10 ezernél több lakosú településen - ahogyan 2010-ben is - kompenzációs listát az a jelölõ szervezet állíthat, amely a település egyéni választókerületeinek több mint felében jelöltet állított. (2006-ig az egyéni választókerületek negyedében kellett ehhez jelöltet állítani.)

Átalakul a Fõvárosi Közgyûlés választása is

A közgyûlés tagjait eddig fõvárosi listán választották meg a budapestiek, az októberben megalakuló testületbe azonban már más rendszerben kerülnek a képviselõk. Tagja lesz a közgyûlésnek a fõpolgármester, a 23 kerületi polgármester, a közgyûlés 9 tagja pedig kompenzációs listáról kerül majd a testületbe. Fõvárosi kompenzációs listát az a jelölõszervezet állíthat, amely a kerületek több mint felében polgármesterjelöltet állított. A kompenzációs listán a jelölõszervezetek kerületi polgármesterjelöltjei és fõpolgármester-jelöltjei szerepelhetnek.

A megyei önkormányzati képviselõket megyei listán választják a választópolgárok, minden megye egy választókerületet alkot, amelynek nem része a megyei jogú város, valamint a fõváros. A megyei választókerületben listát az a jelölõszervezet állíthat, amely a választókerület választópolgárai 0,5 százalékának ajánlását összegyûjtötte (négy évvel ezelõtt a választópolgárok 1 százalékának, nyolc évvel ezelõtt 0,3 százalékának ajánlására volt ehhez szükség). A polgármestert és a fõpolgármestert a települések választópolgárai közvetlenül választják.

Polgármesterjelölt az lehet, akit a 10 ezer vagy annál kevesebb lakosú település választópolgárainak legalább 3 százaléka, a 10 ezernél több, de legfeljebb 100 ezer lakosú település esetén legalább 300 választópolgár, a 100 ezernél több lakosú település esetén legalább 500 választópolgár jelöltnek ajánlott (ehhez négy éve még legalább 2 ezer választópolgár ajánlására volt szükség). Fõpolgármester-jelölt az lehet, akit legalább 5 ezer fõvárosi választópolgár ajánlott jelöltnek. Négy évvel ezelõtt 27 ezer ajánlásra volt szükség a fõpolgármester-jelöltséghez.

Négy napig ellenõrizhetnek

Változás az is, hogy a választópolgárok ajánlásainak ellenõrzésére a korábbi három helyett négy napjuk lesz a választási irodáknak. A határidõig vissza nem vitt ajánlóívek miatt a választási bizottságok - az országgyûlési és az európai parlamenti választáshoz hasonlóan - bírságot szabnak ki, de ennek összege ívenként - a korábbi választásokon alkalmazott 50 750 forint helyett - 10 ezer forint lesz.

Változik a Braille-szavazósablon igénylésének határideje is: az országgyûlési és az EP-választáson egyaránt a voksolást megelõzõ 2. napig lehetett ilyet igényelni a helyi választási irodánál, ezt októberben már csak a szavazást megelõzõ 9. napig, október 3-áig lehet kérni. Változás van az átjelentkezéssel szavazás feltételeinél is. A mostani választáson csak az jelentkezhet át a lakóhelyétõl eltérõ, másik magyarországi településre, aki a választás kitûzését megelõzõen legalább harminc nappal létesített tartózkodási helyet, és a tartózkodási hely érvényessége legalább a szavazás napjáig tart.

Nem épülnek egymásra

A helyi önkormányzati képviselõk és polgármesterek választásával egy idõben tartják a nemzetiségi választásokat is. Újdonság, hogy idén egyszerre tartják a helyi, a területi és az országos nemzetiségi önkormányzati választást. Korábban ezek egymásra épültek, és csak hónapokkal késõbb alakulhattak meg az országos nemzetiségi önkormányzatok.

Az októberi nemzetiségi választást a korábbiaktól eltérõen - amikor a helyi választási bizottságok tûzték ki - most a Nemzeti Választási Bizottság fogja kitûzni, legkésõbb július 29-éig. Változás az is, hogy októberben nemzetiségi választást csak ott lehet kiírni, ahol a legfrissebb (2011-es), önkéntes bevalláson alapuló népszámlálás adatai alapján legalább 25-en az adott nemzetiséghez tartozónak vallják magukat, de csak azokon a helyeken tartják meg a szavazást, ahol (a regisztrált nemzetiségi választópolgárok számától függõen) legalább három vagy négy jelölt indul, és mindegyikükre legalább öt érvényes ajánlás érkezik. Újdonság az is, hogy egy nemzetiségi választópolgár nemzetiségének több jelöltjét is ajánlhatja.

 

richpoi.com - Kanizsa2014-07-28 09:21:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül