Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55399112    
Honlapkeszites

Önkormányzat 2014 - A választás határidõi, határnapjai

Október 12-ére írta ki a magyarországi önkormányzati választást Áder János köztársasági elnök.


A választáshoz kapcsolódó határidõket, határnapokat a választásért felelõs igazságügyi miniszter rendeletben határozza meg, de a választási eljárásról szóló törvény alapján már tudható, melyek a választáshoz kapcsolódó legfontosabb határidõk.
E szerint a mintegy 8 millió, magyarországi lakóhellyel rendelkezõ választójogosultnak augusztus 15. után kell kézhez kapnia a névjegyzékbe való felvételrõl szóló értesítést. Aki nem kapja meg az értesítõt, a jegyzõnél (a helyi választási irodában) kérheti, a jegyzõ ekkor új szelvényt állít ki.
A hivatalos kampány a választást megelõzõ 50. napon, augusztus 23-án kezdõdik és a szavazás napján 19 óráig tart.
A választáson a képviselõjelöltek, a polgármesterjelöltek és a fõpolgármester-jelöltek szeptember 8-án 16 óráig adhatják le ajánlóíveken összegyûjtött ajánlásaikat. A jelölteknek településtípusonként és választási típusonként eltérõ számú ajánlást kell összegyûjteniük.
A jelöltek és a jelölõszervezetek listáinak nyilvántartásba vételérõl a választókerületi bizottságok döntenek, négy napon belül. A listákat szeptember 9-én 16 óráig lehet bejelenteni.
Aki a szavazás napján nem tartózkodik lakóhelyén, de Magyarország egy másik településén élni akar a választójogával, október 10-éig kérheti átjelentkezését a lakcím szerinti választási irodától egy másik településre. Fontos változás, hogy a mostani választáson csak az jelentkezhet át, aki a választás kitûzése elõtt legalább harminc nappal létesített tartózkodási helyet és a tartózkodási hely érvényessége legalább a szavazás napjáig tart.

 

MTI - Kanizsa2014-07-24 07:34:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül