Ma 2023. 6 5.
Fatime, Fatima, Bonifác napja van.
Látogatók száma : 55353662    
Honlapkeszites

Áder János köztársasági elnök nyilatkozata a 2014. évi önkormányzati választás kiírásáról - DOKUMENTUM

Október 12-ére írta ki az önkormányzati választást Áder János köztársasági elnök szerdán. Az alábbiakban szó szerint közöljük az államfõ nyilatkozatát, amely a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján is olvasható.


Elnöki nyilatkozat a 2014. évi önkormányzati választás kiírásáról

Falvaink, városaink, megyéink önkormányzatai legújabb kori demokráciánk nélkülözhetetlen tartópillérei. Az önkormányzatiság elve olyan alkotmányos érték, amely a helyi közösségekhez tartozók demokratikus akaratnyilvánításán nyugszik. Ezért fontos, hogy az õszi választások alkalmával a polgárok minél nagyobb számban szóljanak bele saját közösségeik sorsának alakulásába. Kiemelten fontos az is, hogy a választások lebonyolításának minden alkotmányos feltétele biztosított legyen.

Az Alkotmánybíróság 2014. július 21-én meghozott határozata egyértelmû és világos helyzetet teremtett az önkormányzati választások törvényi szabályozásában. Az Alkotmánybíróság döntését követõen semmilyen olyan alkotmányos aggály nem vethetõ fel, amely befolyásolhatná a 2014-es önkormányzati választások törvényes kiírását és lebonyolítását.

Azzal, hogy az Alkotmánybíróság hétfõi döntése pontot tett a választások rendjét befolyásoló vitás kérdések mindegyikére, minden akadály elhárult a választások kiírása elõl. Ezért – élve köztársasági elnöki jogkörömmel – a mai napon meghozott államfõi határozatommal 2014. október 12-ére tûzöm ki az önkormányzati választások idõpontját.

Áder János
Magyarország köztársasági elnöke

 

MTI - Kanizsa2014-07-23 12:25:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül