Ma 2023. 3 21.
Benedek, Bence, Miklós napja van.
Látogatók száma : 54760796    
Honlapkeszites

Az Anna-bált július 26-án rendezik meg Balatonfüreden

Július 26-án rendezik meg Balatonfüreden az Anna-bált, amelyen a hagyományoknak megfelelõen a közönség szavazza meg a legszebb 15 lányt, akik közül a zsûri választja ki a bált szépét és az udvarhölgyeket.


Bóka István, Balatonfüred polgármestere a bálról tartott hétfõi sajtótájékoztatón elmondta, hogy az idén számos kísérõrendezvénnyel készülnek. Fellép a Magyar Állami Operaház kórusa és lesz prímásverseny is, emellett a Gyógy téren levetítik a Hunyadi László címû Erkel-operából készült filmet is.
Hozzátette, hogy az idén 18 éves balatonfüredi lányok közül 14-en vesznek részt a bálon, rajtuk kívül a testvértelepülésekrõl 18 elsõbálozó érkezik.
A bál díszvendége Gyula lesz, a rendezvény fõvédnökségét pedig Trócsányi László igazságügyi miniszter vállalta el. Görgényi Ernõ, Gyula polgármestere kiemelte: színes programokkal érkeznek a Balaton parti városba, egyebek mellet a Royal Dixieland Band játszik a nagyközönségnek.
Simon Attila a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a vacsorát egy 3500 darabos készletbõl szervírozzák és a manufaktúra biztosítja a legszebbeknek járó serleget. A bálozók nyakába kerülõ porcelánszívek ezúttal a Balaton színvilágát tükrözõ türkiz színben pompáznak majd - tette hozzá.
Kelemen László, a Hagyományok Háza fõigazgatója a népzenei prímásversenyrõl szólva elmondta, hogy 15 zenész versenyez majd a bált megelõzõ idõszakban két napon át, a versengés nyilvános lesz és gálával zárul.
Az elsõ Anna-bált 1825. július 26-án tartották Szentgyörgyi Horváth Fülöp János balatonfüredi fogadójában, a házigazda leánya tiszteletére. Az ifjú Anna Krisztina azon az estén ismerkedett meg késõbbi férjével, Kiss Ernõ huszárkapitánnyal, az 1848-49-es szabadságharc aradi tábornok vértanújával. Az Anna-naphoz legközelebb esõ szombaton rendezett balatonfüredi bálok, ahol a bálkirálynõt 1862 óta aranyalmával is jutalmazzák, hamar országos hírûvé lettek, a nemzeti öntudat zsinóros dolmányokban, gyöngyös pártákban is kifejezésre jutott. Az egykoron neves személyiségeket - mint Széchenyi István, Wesselényi Miklós, Kossuth Lajos, Deák Ferenc, Vörösmarty Mihály, Jókai Mór, Blaha Lujza - vonzó mulatságok fénye a két világháború között kissé megkopott, reneszánszuk 1954-ben kezdõdött. A színhely elõbb a Balaton étterem volt, 1957-tõl pedig a felújított egykori Kúrszalon, a mai Anna Grand Hotel.
A bál nyitótánca hagyományosan a díszpalotás, amelyet a Magyar Állami Operaház balettmûvészei mutatnak be az Anna-báli keringõvel, Huszka Jenõ utolsó szerzeményével együtt - ennek dallamai 1962 óta csendülnek fel. A bálon részt vevõ nõk számozott herendi porcelánszívet kapnak, amelyeket a bál fõtámogatója, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. készít. A bálkirálynõ jutalma az aranyalma mellett egy Viktória-mintás herendi váza, az elsõ udvarhölgy Rothschild-, a második pedig Apponyi-mintás vázát kap. A bál napján hagyományosan az elõzõ évi bálkirálynõ hajt végig hintón a városon, a bált követõ vasárnap délelõtt pedig az Anna-bál legszebb hölgye és kísérõi négyesfogattal, huszárbandérium kíséretében indulnak sétakocsikázásra.

MTI - Kanizsa2014-07-23 09:23:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül