Ma 2021. 10 17.
Hedvig, Ignác, Rudolf napja van.
Látogatók száma : 51049421    
Honlapkeszites

Kodály Zoltán emlékünnepség
Búvári Réka csodálatos énekével kezdõdött az a megemlékezéssel egybekötött ünnepi mûsor a VOKE Kodály Zoltán Mûvelõdési Házban, melyet a világhírû mester születésének százhuszonhatodik évfordulója alkalmából rendeztek.

A nagyszámban megjelenteket Kámánné Szép Terézia, az intézményvezetõje köszöntötte. Bevezetõjében elmondta, büszkék arra, hogy Kodály Zoltán, a magyar zeneszerzés kiemelkedõ alakja, még életében 1945-ben hozzájárult, hogy az intézményük a nevét felvegye. A név viselése, nem csak megtiszteltetés, hanem kötelezettség is. Majd Kodály Zoltán szavait idézte az intézményvezetõje, mely szerint kultúrát nem lehet örökölni, az elõdök kultúrája elpárolog, ha minden nemzedék meg nem szerzi magának.

A kodályi gondolat után Balogh László önkormányzati képviselõ, az OKSB elnöke mondott ünnepi beszédet. Balogh László felidézte Kodály életútjának fõbb állomásait, méltatta szellemiségét, tudományos munkásságát, kiemelten hangsúlyt adva annak, hogy Õ volt, aki a városias, népies mûdalokat szembeállította az általa gyûjtött autentikus népzenével. Gyûjtõ munkája eredményeként mintegy kétszázezer népdalt mentett meg az utókor számára. Az elhangzottakból betekintést nyerhettünk Kodály Zoltán, egyedülálló zenepedagógiai munkásságába, közéleti szerepébe, valamint kortársaival, Ady Endrével, Bartók Bélával való gyümölcsözõ kapcsolatára.
Az ünnepi beszéd után Balogh László és Csávás Csaba megkoszorúzta a mûvelõdési ház elõterében Kodály Zoltán mellszobrát. A szobor Csávás Csaba alkotása. A koszorúzást követõen az intézmény énekkara, névadójuk mûveibõl adott színvonalas hangversenyt.
Czene Cs.


2008-12-19 08:10:46


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül