Ma 2023. 3 21.
Benedek, Bence, Miklós napja van.
Látogatók száma : 54759886    
Honlapkeszites

Megnyílt a Balatoni Vízivilág Látogatóközpont Balatonfüreden

Megnyílt a Bodorka Balatoni Vízivilág Látogatóközpont Balatonfüreden. A központ 17 akváriumában több mint ötvenféle édesvízi és tengeri halat lehet megcsodálni, köztük a névadó Bodorkát.


Kóródy Olivér, az akvárium kivitelezõje a megnyitó ünnepségen elmondta, hogy 36 balatoni és 15 tengeri halfaj látható a látogatóközpontban felállított 17 akváriumban. A központban a látogatók feje felett is halak úszkálnak.
Hozzátette: találó a Bodorka elnevezés, hiszen a központ egy örökmozgó balatoni halról kapta a nevét, amely játékosságával, piros-zöld-ezüst színeivel a látogatók kedvencévé válhat. A bodorka igen lassan növekszik, általában 1 kilogramm körüli a súlya, de a közelmúltban fogtak már 19 kilogrammos példányt is.
Mint rámutatott, a központ elsõdleges célja a balatoni halak bemutatása, de a tó 6 ezer négyzetkilométernyi vízgyûjtõterületérõl is érkeztek vízi állatok: rákok, kagylók, csigák, halak. Kóródy Olivér kiemelte: a természetes élõhelyhez hasonló környezetet alakítottak ki az állatok számára, de a látogatókat digitális táblák is segítik az informálódásban. Hozzátette: a turisztikai attrakció legfontosabb üzenete, hogy vigyázzunk a Balatonra, óvjuk a ránk bízott természetet. Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára reményét fejezte ki, hogy a most átadott látogatóközpont hozzájárul ahhoz a törekvéshez, hogy a balatoni szezon egész éven át tartson. Bóka István, Balatonfüred polgármestere emlékeztetett arra, hogy a látogatóközpont mellett megújult a város két sétányának egy-egy szakasza is, a beruházás európai uniós forrásból, több mint félmilliárd forint értékben valósult meg.

 

MTI - Kanizsa2014-07-18 07:51:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül