Ma 2023. 3 26.
Emánuel, Emánuéla, Larissza napja van.
Látogatók száma : 54781240    
Honlapkeszites

A Magyar dal napja - Színes programokkal készül az idei fõváros, Hévíz

Hõlégballont engednek fel és a keszthelyi kikötõbõl zenés hajót is indítanak szeptemberben Hévízen, a magyar dal idei fõvárosában, ahol néhány ezer ember arra is vállalkozhat, hogy énekelve kézen fogva körbeöleli a gyógytavat - közölte a fürdõvárosban Papp Gábor polgármester.


A rendezvénysorozatot 2007-ben elindító Presser Gábor az országos és helyi programokat is ismertetõ sajtótájékoztatón arról beszélt: az idén szeptember 14-én tartandó Magyar dal napján "kikiáltják" a Magyar népdal napját is Martonvásáron, ennek kezdeményezõje Kunos Tamás, a Csík zenekar tagja.
Hozzátette, hogy minden évben külföldi helyszín is csatlakozik a rendezvényekhez "szimbolikus testvérként", ez a város ezúttal Kassa lesz.
A dalünnep ötletadója felidézte, amikor 2007-ben megfogalmazta a magyar zene ünnepérõl szóló ötletét, politikamentes rendezvényt képzelt el, mert "a magyar dal mindenkié", a jelenben és a jövõben is. A zene örömének, "saját kultúránk és kincsestárunk megõrzésének ünnepe" kell, hogy legyen ez a nap - fogalmazta meg.
Hozzátette, hogy a Magyar dal fõvárosának kiválasztása Gerendai Károlynak, a Sziget Fesztiválok egyik kitalálójának gondolata volt, és azt is õ javasolta, hogy ez a fõváros minden évben csak vidéki település legyen. A helyszínekrõl pedig egy több mint tíztagú zsûri dönt, a jelentkezõk pályázatai alapján.
A szeptember 14-re tervezett programok helyszínei közül Presser Gábor kiemelte Békéscsaba, Szombathely, Salgótarján, Zsira, Boldog, Szentendre, Eger és Hajdúnánás nevét. Budapest pedig természetesen ezúttal is számtalan helyszínen kínál programokat ezen a napon és hétvégén.
Említést tett a Vígszínházban az elsõ világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából készülõ mûsorról, amelyben elsõ világháborús katonadalok hangzanak el. Török Ádám a Minivel idén is egésznapos rendezvényt szervez a Bem Rockparton, lesz gyermek- és világzenei nap is, a dzsessz kedvelõi pedig kizárólag nõi elõadókat hallhatnak. Különleges vállalkozás az Ódry Színpadon a Színmûvészeti Egyetem és a Zeneakadémia hallgatóinak bevonásával készülõ program, amelynek keretében magyar kortárs darabokat szólaltatnak meg a színpadon.
Presser Gábor beszámolt arról is, hogy az egyes programok szervezõi maguk keresnek támogatásokat, így a Nemzeti Kulturális Alap, az Artisjus és a Pro Art is segítséget nyújt a megvalósításhoz.
Papp Gábor polgármester a helyi rendezvényeket felsorolva kitért arra, hogy sok helyszínen, a mûvelõdési intézményben, szabadtéri színpadokon, tereken és utcasarkokon egyaránt terveznek mûsorokat, és nem csak a zenével kapcsolatos mûvészeti ágak képviselõinek kínálnak megmutatkozási lehetõséget. Az amatõr résztvevõk számára korábban meghirdetett Hévízi Dalverseny döntõjét is ekkor tartják.
Mint kifejtette: ezekkel a programokkal a külföldi vendégeknek is szeretnék megmutatni a magyar zenekultúra sokszínûségét, a nótától a rockon át a dzsesszig.
Azt már Hermann Katalin, a Festetics György Mûvelõdési Központ megbízott igazgatója tette hozzá: a Szálinger Balázs fõszerkesztésével megjelenõ, Hévíz címû irodalmi folyóirat aktuális száma is csatlakozik a magyar dal ünnepéhez. A folyóirat szeptemberi száma ugyanis a magyar dallal kapcsolatos írásokat is közöl.

 

MTI - Kanizsa2014-07-17 08:40:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül