Ma 2023. 5 29.
Magdolna, Magda, Ervin napja van.
Látogatók száma : 55320084    
Honlapkeszites

Az M9-es autópálya teljes szakaszának megépítését kezdeményezik
A gazdasági válságra is reflektálva az SZDSZ szeretne egy jövõbeli beruházást szorgalmazni – errõl beszélt sajtótájékoztatóján Kovács Kálmán, az SZDSZ Zala megyei elnöke.

A közelmúltban jelent meg egy elemzés, mely sorba rakta Magyarország megyeszékhelyeit és megyei jogú városait – kezdte elöljáróban Kovács Kálmán, majd így folytatta: – Meglepõ módon Zalaegerszeg az utolsó helyen szerepelt a tõkevonzó képesség szempontjából. Adottságait figyelembe véve Nagykanizsa is messze megelõzi. Ha figyeljük az elmúlt idõszak gazdasági beruházásait, és ránézünk a térképre – bár a ’90-es évek elején az Ipari park nagyon jól indult –, az utóbbi idõben jelentõs megtorpanás mutatkozik. A térség tõkevonzó képessége nagymértékben függ a közlekedéstõl, és ebben a tekintetben Nagykanizsa elõtt egy ígéretes jövõ áll, hiszen az M7-es autópálya elkészültével, a sármelléki repülõtér beindulásával, és a már korábban elkészült villamosított vasútvonallal Nagykanizsa jó logisztikai központnak számít. Ugyanakkor Nyugat-Dunántúl két megyeszékhelye, Szombathely és Zalaegerszeg nem közelíthetõ meg autópályán, és nem is könnyen közelíthetõ meg.

Az M9-es autópálya a mai sugaras rendszerû hálózatot keresztirányú kapcsolatokkal oldaná. Magyarország következõ, mintegy tizenkét évre vonatkozó fejlesztési tervében szerepel az M9-es autópálya, de érdekes módon, csak bizonyos szakaszai. A déli része Kaposvártól egészen a szekszárdi hídig, valamint a 8-as úttól az M1-es autópályáig terjedõ részen. Hiányzik az M7-es autópálya és a 8-as fõút közötti, gyakorlatilag a Körmend – Zalaegerszeg – Nagykanizsa vonal.

Dr. Szigeti István, volt zalaegerszegi országgyûlési képviselõ kezdeményezte a napokban azt, hogy a törvény egészüljön ki ennek a szakasznak a beiktatásával. Amikor gazdaságilag nehezebb helyzetben vagyunk, érdemes végiggondolni, hogy a következõ idõszakra tervezett fejlesztések valóban optimálisak-e, és a legcélszerûbben kívánjuk-e õket megvalósítani. Kovács Kálmán meggyõzõdése, hogy Zala Megyének, Sármelléknek, Nagykanizsának jelentõs gazdasági javulását, tõkevonzó képességét idézhetné elõ a keresztirányú út elkészítése. A nagykanizsai szabaddemokraták azt javasolják a volt zalaegerszegi képviselõjükkel egyetértésben, hogy a megye valamennyi országgyûlési képviselõje kezdeményezze egy közös törvényjavaslat módosítását. Történtek már elõzetes egyeztetések, Kovács Kálmán bízik benne, hogy hétfõn, az utolsó parlamenti ülésen még meg tudja beszélni képviselõtársaival, és még a karácsonyi szünetben el tudják készíteni ötpárti indítványként. Közvetlen költségvetési kihatása nincs, közérdekûségi kategóriába tartozna az engedélyezési eljárás, amit a hivataloknak gyorsított eljárásban kell lefolytatni.
B.E.

2008-12-16 08:16:41


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül