Ma 2023. 3 22.
Beáta, Izolda, Lea napja van.
Látogatók száma : 54766340    
Honlapkeszites

Háromnapos fatemplomfesztivál Magyarföldön

Az ökumenikus fatemplom felszentelésének évfordulója alkalmából háromnapos fesztivál kezdõdik július 18-án a Zala megyei Magyarföldön.


A programok két helyszínen zajlanak majd: a fennsíkon emelt fatemplom a szakrális tematikájú kamaraprodukciók, visszafogottabb hangvételû elõadások helyszíne lesz, míg a pajta oldalában felépített fedett szabadtéri színpad a mozgalmasabb, hangosabb, koncerteknek ad helyet. A koncertekkel párhuzamosan a kézmûves mûhelyben a gyermekeknek tartanak foglalkozásokat - mondta Gryllus Dániel, a fesztivál szervezõje kedden Zalaegerszegen, a Göcseji Falumúzeumban fatemplomában tartott sajtótájékoztatón.
A Kossuth-díjas zeneszerzõ, elõadómûvész hozzáfûzte: a szabadtéri színpadon a Kaláka, Sebestyén Márta, Ferenczi György és a Rackajam ad koncertet. A fesztiválon felcsendülnek a Colombre Band, a Ghymes zenekar és Snétberger Ferenc gitármûvész zenéi és dalai is.
A fatemplomban a fesztivál elsõ napján a Juhász Gábor trió ad hangversenyt, majd Rátóti Zoltán Hermann Hesse Assisi Ferenc címû mûvét olvassa fel. Szombaton Mécs Károly közremûködésével elhangzik a Hegyi beszéd, a tíz részre osztott dalsorozatot Gryllus Dániel és Gryllus Vilmos adja elõ. A kora esti órákban Micheller Myrtill és Pintér Tibor ad dzsesszkoncertet, majd Juhász Gábor koncertjével zárul a fesztivál második napja.
Rátóti Zoltán fesztiváligazgató kiemelte, hogy a vasárnap délelõtti ökumenikus istentisztelet nem a szokványos liturgiát követi. A szertartáson a fesztivál mûvészei - Sebestyén Márta, Rátóti Zoltán, Hunyadkürti György, Ferenczi György, a Rackajam és a Kaláka - verseikkel, dalaikkal különleges hangulatot, tartalmat, lelkiséget adnak az istentiszteletnek - fogalmazott a színmûvész.
A programokról bõvebb információ olvasható a www.magyarfold-falu.hu internetes oldalon.
A fatemplom építése Rátóti Zoltánnak, a falu volt polgármesterének - a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatójának - kezdeményezésére kezdõdött el a Zala megyei településen. Mújdricza Péter építész tervei alapján az "alapfát" 2009 májusának végén helyezték el az õrségi fennsíkon.
A templom építését a Nemzeti Színház jótékonysági gálaestjén befolyt bevételbõl, valamint magánszemélyek, vállalkozások és egy bank adományából finanszírozták. Több száz önkéntes - köztük asztalosmesterek, ácsok - segítették a megvalósítást.
A fesztivált a templom felszentelésének évfordulója alkalmából rendezik meg évrõl évre.

MTI - Kanizsa2014-07-07 13:37:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül