Ma 2023. 5 29.
Magdolna, Magda, Ervin napja van.
Látogatók száma : 55319508    
Honlapkeszites

Növekvõ adakozókedv ünnepek idején
A korábbi évekhez hasonlóan idén is szervez adománygyûjtést karácsony elõtt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nagykanizsai csoportja. Az elõkészületekrõl Kovács László csoportvezetõt kérdeztük.

- Korábban az élelmezési világnap alkalmából egy nagyáruházban gyûjtöttünk adományokat, de csupán körülbelül minden századik megszólított vevõ adott valamit, tehát ha ilyen arányban folyik a gyûjtés advent idején is, akkor nagyon gyér lesz az eredmény- vélekedik Kovács László. - Valahogy nem olyan adakozóak az emberek, mint ahogy azt a korábbi években tették. Reméljük, hogy amikor a karácsonyi gyûjtést szervezzük, akkor jobbak lesznek az eredmények, mert ilyenkor több áruházban is gyûjtjük az adományokat december 16-ától 22-éig.

- Itt a szeretetszolgálat Zárda utcai központjában most is sokan állnak sorba ruhanemûért.
- Ezúttal azt kértük- és a templomokban is hirdettük -, hogy elsõsorban takarókat, ágynemût, gyermekruhákat, gyermekcipõt, felnõtt ruhákat és cipõket gyûjtünk, de elõfordul, hogy nagykabátokat és bundákat is hoznak. Ennek is örülünk, ilyenkor minden meleg holmira szükség van, hiszen még a tél elõtt vagyunk.
- Sok rászoruló igényli a szeretetszolgálat segítségét?
- Csökkenõ tendenciát mutat a számuk, mert úgy tudom, hogy az önkormányzat is nagyon sok helyen albérletet biztosított például a hajléktalanok számára, akik ketten-hárman vesznek ki közösen valahol egy albérletet. Ugyanakkor vannak notórius tartózkodók is, akik nem hajlandók sehova bemenni télvíz idején, így velük nem tudunk mit kezdeni. Naponta adunk nekik meleg élelmet és teát, illetve hetente háromszor kis reggelivel várjuk õket.
- Az adventi idõszakban mindig felerõsödik az igény a szeretet iránt. Miként tudnak enyhíteni a magányos emberek gondjain?
- Meghallgatjuk a problémáikat és tényleg az az alapállásunk, hogy szeretettel kell fogadni mindenkit, és - ha lehet -, akkor mindenkinek kielégítjük a szükségleteit. A szeretet nem csak érzés, hanem többnyire cselekedet. Tehát csak azáltal fejezhetem ki igazán a szeretetemet, ha a gyermeket például nemcsak megsimogatom, hanem jól tartom, felruházom, meg adok neki olyan javakat, amelyek az életfenntartáshoz szükségesek.
- Látom, hogy sokan segítik a szeretetszolgálat munkáját.
- Igen, õk a mi önkéntes segítõink. Olyan tizennyolc körül van a létszámuk azoknak, akikre mindig lehet számítani. Persze ilyenkor a karácsony elõtti adománygyûjtések alkalmával megduplázódik, vagy talán még az ötven fõt is eléri a létszámuk, mert évek óta jelentkeznek alkalmi segítõk is. Remélem, hogy idén is mozgósítani lehet majd õket.
Kiskõrösi György eredeti hivatása szociális gondozó és betegápoló, aki annak idején azért csatlakozott a szeretetszolgálat kanizsai csoportjához, mert jó volt a gyakorlat szempontjából megtapasztalnia hogy ténylegesen milyen a rászorulókkal foglalkozni. - A rászorulók is többfélék : például, akik önhibájukon kívül lettek rászorulók, azok sokkal jobban együttmûködnek velünk - mondja az önkéntes. - Ha segítünk nekik állást találni, akkor felkeresik a munkaügyi központot. Ugyanakkor vannak deviánsok is, akik tehetnének ugyan valamit sorsuk jobbításáért, de mégsem teszik, tehát velük nem igazán tudunk mit kezdeni. Elbeszélgetünk velük, segítünk rajtuk, de mást sajnos nem tehetünk értük.
- Advent idején önnek mi a feladata a szolgálatnál?
- Éppen most szervezik az adománygyûjtést: ennek az a lényege, hogy karácsony elõtt pár nappal majd kiosztjuk az adományokat a ténylegesen rászorulóknak, vagyis nagycsaládosoknak, hajléktalanoknak, meg például olyanoknak, akik egyedül élnek, de kevés a nyugdíjuk. Nekem, mint önkéntesnek, az lesz a feladatom, hogy segítsek az adományok összegyûjtésében, ide hozatalában és szétosztásában.
- Sok fiatal segíti a szolgálat karitatív tevékenységét?
- Igen, hozzánk például elég sok fiatal jön. Az egyik fiatal úriember éppen most hozza majd a pékárut, továbbá van több olyan önkéntes is, akik munkaidõ után jönnek segíteni szabadidejükben, mivel ez önkéntes – úgynevezett non-profit szolgálat. Egyébként szerintem az emberek nyolcvan százalékában megvan még a segítõkészség, csak ritkán jön elõ, de ünnepek idején meglepõ módon elég sokan adakoznak.
Gelencsér Gábor
2008-12-12 09:03:18


További hírek:


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül