Ma 2023. 5 29.
Magdolna, Magda, Ervin napja van.
Látogatók száma : 55319604    
Honlapkeszites

Kövér László: egymásra van utalva a gazdaság minden szereplõje

Egymásra van utalva a gazdaság minden érdekelt szereplõje, a munkavállaló, a cég, a kormányzat és az önkormányzat, és a gazdaságot a gazdasági társaságok és a mögöttük álló emberek mûködtetik - mondta Kövér László pénteken Zalaegerszegen.


Az Országgyûlés elnöke a sütõipari Zalaco Zrt. több mint egymilliárd forintos beruházással épülõ új üzemének bokrétaünnepségén úgy fogalmazott: a cégek részt vesznek a közteherviselésben, adót fizetnek, tisztességes munkahelyi feltételeket teremtenek munkatársaik számára. Ha õk megkapják a lehetõséget, s ha tudnak ezzel élni, akkor növekszik a gazdaság.
A házelnök kitért arra is, hogy a Zalaco minden kétforintnyi beruházásához az állam közel egy forintot adott, s ennek köszönhetõen megháromszorozódik a gyártókapacitás, növelve a vállalat hasznát, de egyben az állam és a város adóbevételét is.
Az Új Széchenyi Terv 312 millió forintos támogatásával megvalósuló beruházásról elmondta azt is: az öt éve még csak 180, jelenleg pedig 450 dolgozót foglalkoztató vállalatnál újabb 51 embernek adódik munkalehetõség.
Kövér László beszélt arról is, hogy a gazdaság érdekében a kormány, az országgyûlés vagy éppen egy önkormányzat sok mindent tehet, egyebek közt "szilárd törvényi, jogszabályi kereteket teremthet, távoli piacokat kutathat fel, támogatást és adókedvezményeket adhat", de a gazdaságot "a gazdasági társaságok és a mögöttük álló emberek mûködtetik". Õk azok, akik beruháznak, gyárakat építenek, terméket fejlesztenek, szakembereket képeznek, illetve olyan jó minõségû termékeket állítanak elõ, amelyeket a hazai és nemzetközi piacokon értékesítenek.
Mint mondta: 2010-ben "azt ígértük, meg tudjuk változtatni a dolgaink akkori állását, tudjuk mit kell tennünk a változás érdekében, lesz elég erõnk megtenni, és vállaljuk az ezzel járó munkát". Négy év után már érezhetõek a változások, "lépésrõl lépesre el tudjuk hagyni azokat a kényszerpályákat, amelyek akkoriban behatárolták számunkra a gazdasági mozgásteret itthon és külföldön".
Az elsõ negyedévben, a várakozásokat meghaladóan 3,5 százalékkal bõvült a GDP, csökkent a munkanélküliség és számottevõen nõtt, négymillió fölé emelkedett a foglalkoztatottak száma. Mindez azt jelenti, hogy a gazdaság szereplõivel közösen elvégzett munkának köszönhetõen "egyre inkább a saját lábunkra állhatunk, magunk választhatjuk meg, milyen irányba haladunk", de a célt még nem értük el - fogalmazott Kövér László.
Gyutai Csaba polgármester (Fidesz-KDNP) arról beszélt, hogy a zalaegerszegi északi ipari park fejlesztése az elmúlt négy évben indult el igazán.
A már megvalósult beruházások közt említette a gyógyszeripari Pernix Pharma, a finommechanikai Mould-Tech telephelyét, illetve az önkormányzat által két lépcsõben felépített inkubátorházat, illetve a technológiai központot. Hamarosan a szállítmányozási Györe Trans telephelye is elkészül, illetve elkezdõdik a nyomdaipari Edelmann Zrt. nagyberuházása is.
A polgármester hozzátette: a sütõiparban és ma már a tejiparban is érdekelt Zalaco egymilliárd forintot meghaladó értékû beruházása azért is fontos a városnak, mert kivitelezõje a szintén zalaegerszegi ZÁÉV Zrt.
Vigh László, a Fidesz választókerületi elnöke kiemelte, hogy a hazai élelmiszeripar a kiváló termõföldre és az édesvízkészletre alapozva érhet el kimagasló eredményeket. Hozzáfûzte azt is, hogy a rezsicsökkentéssel a háztartások terheit igyekeztek mérsékelni, de most a vállalkozásoknak is hasonló segítséget kívánnak nyújtani.
A beruházásról Berta László tulajdonos, vezérigazgató azt mondta: 2,5 hektáros területen 2800 négyzetméteres termelõüzemet és 1200 négyzetméteres mélyhûtött tárolót létesítenek. A jelenleg három dunántúli megyében 60 szaküzletet mûködtetõ, 400 féle terméket elõállító társaság létszáma eléri majd az ötszázat, árbevétele pedig az 5 milliárd forintot.

 

MTI - Kanizsa2014-06-20 15:19:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül