Ma 2023. 6 9.
Félix, Előd, Annamária napja van.
Látogatók száma : 55408538    
Honlapkeszites

Múzeumok éjszakája - Vasúti programok országszerte

Matricázott mozdonyok felvonulása, kézi hajtányozás és éjszakai gyermekvasutazás is szerepel a MÁV-csoport programjai között szombaton, a Múzeumok éjszakáján.


A MÁV Zrt. Széchenyi-hegyi Gyermekvasútján az esti vonatok 19.30-tól 1.30-ig óránként indulnak Hûvösvölgy állomásról, ráadásul idén a hagyományos szerelvény mellett a nosztalgia motorvonat is forgalomba áll. Meghosszabbított nyitva tartással várja a közönséget a gyermekvasúti múzeum és kinyit a hûvösvölgyi fûtõház is.
A nagykanizsai Jármûbiztosítási Központban a gõzmozdonyok kiszolgálásánál régen használt berendezéseket és eszközöket láthatnak az érdeklõdõk, délután 5-tõl pedig két órára a mûhelyt is megnyitják.
A Vasúttörténeti Parkban rendhagyó utazásra lesz lehetõség a lóvasúttal és a kerti vasúttal, emellett látványos mozdonyparádé szórakoztatja a nézelõdõket. Ezen az éjszakán látogatható lesz a Hargita kormányzati vonat, az M46-os, az M63-as dízel és a V41-es villany-, valamint a Kandó-villamosmozdony, utóbbiról sötétedés után vetítést is tartanak.
A Keleti pályaudvar személykocsimûhelyében a látogatók jármûvön tartózkodva vehetnek részt gépi kocsimosáson, megtekinthetnek egy háló- és egy étkezõkocsit, a jármûkarbantartó blokknál pedig az új FLIRT-öt és az egyik saját fejlesztésû-gyártású IC+ kocsit. Óránként tíz percre megszólal a NOHAB alapítvány M61-010-es jármûvének dízelmotorja, hogy "gépzenével" szórakoztassa a közönséget - közölte a vasúttársaság szerdán az MTI-vel.
A Nyugati pályaudvar 10. vágányán a MÁV-START öt, grafikával ellátott mozdonya lesz látható: az Aranycsapat-, a Kandó-, a Mátyás király-, a Weöres- és a Gábor Áron-mozdony. Az Aranycsapat és a Gábor Áron vezetõállásán mozdonyvezetõk válaszolnak az érdeklõdõk kérdéseire.
A szegedi Jármûbiztosítási Központ karbantartási mûhelyében egy V43-as Szilit és egy M62-es Szergej-mozdonyt, valamint egy felújítás alatt lévõ, oldalfal nélküli V43-as mozdonyt is szemügyre vehetnek a látogatók.
A szolnoki Vasúti Jármûjavítóban a gyártásnak és felújításoknak otthont adó csarnokban tehetnek látogatást az érdeklõdõk, ahol a felmerülõ kérdésekre a szakemberek adnak választ. Emellett az IC+ kocsigyártás kulisszái mögé is bepillantást nyerhetnek a 15 órától 22 óráig tartó túrákon résztvevõk.
A MÁV-START ötven százalékos alkalmi menettérti kedvezményt biztosít a Múzeumok éjszakáján a budapesti, a szolnoki, a nagykanizsai, a szegedi, a pécsi, a kecskeméti, a debreceni, a hatvani és a miskolci rendezvényekre utazóknak.

MTI - Kanizsa2014-06-21 06:45:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül